Att hösten är på ingång med start för utbildningar och kurser märks tydligt på DIK – just nu är det många som hör av sig om studier och tjänstledighet. Magasin K har frågat Sara Ely Ramirez, rådgivare på förbundet, vad som gäller.
Har man alltid rätt att ta tjänstledigt för studier?
– Ja, den rätten har man enligt lag.
Finns det något krav på det man pluggar?
– Det finns inga begräsningar i lagen om vilka typer av studier det ska vara. Det kan vara på högskola, folkhögskola, nästan vilken organiserad utbildning som helst. Men det får inte vara självstudier, man får alltså inte börja studera ett språk hemma och ta ledigt för det.
När kan arbetsgivaren neka en?
– Arbetsgivaren får som huvudregel inte neka en, men har rätt att skjuta upp ens studier om verksamheten kräver det. Finns det ett kollektivavtal får arbetsgivaren skjuta upp studierna i sex månader. Finns inget avtal kan studierna skjutas upp i max ett eller två år. Längden beror på studiernas omfattning, man får till exempel inte skjuta upp studier som är korta i två år.
Sara Ely Ramirez, rådgivare på DIK.
Hur länge kan arbetsgivaren vänta med att ge besked?
– Enligt lagtexten ska arbetsgivaren ge besked så snart som möjligt.
Måste man berätta för sin arbetsgivare vad man ska studera?
– Nej, det måste man inte. Man måste inte heller studera något som har att göra med arbetsgivarens verksamhet.
Kan man jobba under tjänstledigheten?
– Du har ingen rätt att få arbetspass på arbetsplatsen du är tjänstledig ifrån, men man kan fråga sin arbetsgivare om möjligheten finns. Vill man ta ett annat jobb under tjänstledigheten ska man först prata med sin arbetsgivare. För då finns det konkurrensklausuler som spelar in.
Finns det möjlighet att studera med bibehållen lön?
– Någon sådan rätt finns inte enligt lagen. Men du kan absolut fråga arbetsgivaren. Och i vissa kollektivavtal stadgas sådana rättigheter.
Enligt lagen är anställningsformen inte relevant.
Har man alltid rätt att komma tillbaka till sin anställning?
– Ja, det har man. Om man vill avbryta i förtid och har varit tjänstledig mer än en vecka men mindre än ett år kan arbetsgivaren skjuta fram återgången två veckor. Har man varit ledig mer än ett år kan arbetsgivaren skjuta fram återgången en månad.
Vad gäller för den som är vikarie eller visstidsanställd?
– Enligt lagen är anställningsformen inte relevant. Däremot måste du ha varit anställd de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren för att ha rätt att ta tjänstledigt för studier.