Det är regeringen som gett uppdrag till Myndigheten för digital förvaltning (Digg) och Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) att ta fram nya riktlinjer för användning av generativ AI inom offentlig sektor. De juridiska, säkerhetsmässiga och etiska delarna av teknikanvändningen ska vara fokus i den nya vägledningen. Myndigheten Digg ska också erbjuda kompetensutveckling som en del av uppdraget. Det kan till exempel innebära att Digg ger mindre kommuner och myndigheter stöd i hur de kan använda AI.
Caroline Thunved, vd och generalsekreterare på Sveriges Kommunikatörer, välkomnar initiativet.
– AI bryter ny mark och vi vet ännu inte hur vi ska hantera de nya möjligheterna på bästa sätt, samtidigt som vi minimerar riskerna. Många är osäkra på vad man får göra, vilket gör att utvecklingen – som har potential att både effektivisera och förbättra kommunikationsarbetet – bromsas. Det finns många viktiga aspekter att reda ut, och konkret vägledning behövs.
I en enkätundersökning som Sveriges Kommunikatörer genomförde under försommaren såg man att hela 73 procent av kommunikatörerna använder AI-verktyg i sin jobbvardag, där ChatGPT var den allra vanligaste tjänsten.
– Kommunikatörerna har anammat generativ AI på bred front och det är ett välkommet inslag i mångas arbete. Samtidigt ser vi att en hel del organisationer halkar efter, just eftersom det finns en osäkerhet kring hur man får jobba med AI, säger Caroline Thunved.
Hon säger att textproduktion och informationsunderlag är det vanligaste användningsområdet för AI bland kommunikatörer i dag.
– Men vi ser också att utvecklingen av verktyg för bild och video går snabbt och troligtvis blir det nästa stora användningsområde. Sammanfattningar och analys är ytterligare ett område som fler och fler kommunikatörer börjar utforska.
Sammanfattningar och analys är ytterligare ett område som fler och fler kommunikatörer börjar utforska.
De nya riktlinjerna ska fokusera på etiska och juridiska frågor, perspektiv som enligt Caroline Thunved historiskt sett ligger nära kommunikationsavdelningen, som alltid behövt förhålla sig till källkritik, inkludering och integritet.
– Just därför går kommunikationsavdelningar i spetsen för både användning och riktlinjer kring generativ AI. Kommunikation är samhällskritisk, verksamhetskritisk och affärskritisk, och AI har potential att hjälpa oss förflytta både samhället och organisationer framåt.
Riktlinjerna ska presenteras för regeringen senast den 20 januari 2025.