Annons:
Bildmuseet

Maritimans personal kan ha utsatts för strålning

Delar av Göteborgs flytande fartygsmuseum Maritiman stängs. Strålsäkerhetsmyndigheten har hittat radioaktiva ämnen i efterlysande tejp som målats över.

Strålmiljön på museibåten Nordkaparen kan vara skadlig för den som vistas i den. Foto: Maritiman

Strålmiljön på museibåten Nordkaparen kan vara skadlig för den som vistas i den.

Foto: Maritiman

Det var i förra veckan som Strålsäkerhetsmyndigheten meddelade att varken besökare eller personal tillåts gå ombord på ubåten H MS Nordkaparen, som ligger vid Stenpiren i centrala Göteborg, vilket Dagens Nyheter var först att rapportera om.

Radioaktiviteten konstaterades vid en inspektion 25 augusti då halterna på ubåten ansågs vara anmärkningsvärda. I protokollet skriver Strålsäkerhetsmyndighetens att en sådan strålmiljö ”kan medföra risk för exponering av allmänhet och personal” som befinner sig i den.

Enligt Maritimans vd Ulrika Carlsson är det den efterlysande färgen på tejpremsor som har suttit i ubåten som ligger bakom joniserande strålningen. Färgen var till för att de som arbetade på båten ombord skulle kunna orientera sig i mörkret och har funnits på båten sedan den byggdes 1962.

Men trots att de självlysande tejpbitarna var vanliga förr säger Ulrika Carlsson till GP att de inte hade kunnat förutse de förhöjda halterna av strålning. På frågan om hur Maritimans personal tagit emot beskedet om förhöjd strålning svarar Ulrika Carlsson till GP att hon inte märkt av någon oro hos dem:

– Nu jobbar vi på att hitta en lösning.

Senast december 2023 måste stiftelsen som driver Maritiman redovisa sina åtgärder för ubåten Nordkaparen. Även jagaren Småland och patrullbåten HMS Hugin, som ingår i Maritiman, gav utslag under inspektionen, men ingen så kallad ”lös kontamination” påvisades.

Eftersom de delar där förhöjda strålningsnivåer hittades är avspärrade kan dessa fartyg fortsatta att hålla öppet. De radioaktiva ämnena måste dock fortsatt kartläggas och saneras bort, redovisning ska ske senast juni 2023. Magasin K har sökt Ulrika Carlsson.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.