Gunnar Ardelius trivs i kulturdebatten

Sveriges Museers nya generalsekreterare: ”Jag tycker att vi ska våga mer, vi ska stärka vår röst.”

Gunnar Ardelius

Författaren Gunnar Ardelius är ny generalsekreterare på branschorganisationen Sveriges Museer.

Foto: Sveriges Museer

Gunnar Ardelius kommer närmast från tjänsten som verksamhetschef för Ideell Kulturallians och efterträder kulturminister Jeanette Gustafsdotter. Han har tidigare varit ordförande för Sveriges författarförbund, arbetat som PR-konsult och översättare samt givit ut ett flertal romaner. Gunnar Ardelius tillträder tjänsten på Sveriges Museer i augusti.

Vad är det första du tar tag i som generalsekreterare?

­– Jag vill ut och träffa mina medlemmar: i deras verklighet, i deras värld, i deras sammanhang. Och lyssna in. Sedan börjar jag precis innan valet och där känns det viktigt att visa på den centrala roll som Sveriges museer har som kunskaps- och demokratibärare.

Vilken valfråga är viktigast för museisektorn?

– Museilagen om museernas oberoende. Där ska vi ska vara tydliga med att museerna bidrar med kunskap, kulturupplevelser och fri åsiktsbildning. Att det är viktigt att politiken respekterar museiinstitutionernas oberoende och professionalitet.

Hur kommer det märkas att du har börjat på Sveriges Museer?

– Min förhoppning är att det ska synas att jag har starka nätverk i hela kultursektorn. Jag satt som sakkunnig i regeringens återstartsutredning och något som visades där är att kulturen är en helhet och att vi behöver arbeta tillsammans för att nå våra gemensamma mål. Sedan trivs jag med att vara närvarande i debatten. Jag tycker att Sveriges Museer ska våga mer, vi ska stärka vår röst.

Hur mår museisektorn idag?

– Det finns en mångårig underfinansiering av hela kultursektorn, som i museernas fall fanns redan innan pandemin. Det har tärt hårt på verksamheten. Med färre anställda på landets museer än på länge är det viktigt att stå upp för att det finns resurser, så att museernas förmåga att förmedla kunskap kan upprätthållas. Sedan handlar jobbet efter pandemin om att locka tillbaka publiken och hitta tillbaka till verksamheten.

5 x Gunnar Ardelius

Senast sedda utställning: Konstsalong 70-tal på Bror Hjorts hus i Uppsala.

Museum jag vill besöka: Jag skulle gärna återkomma till Pradomuseet i Madrid, de har en fantastisk samling.

Museiupplevelse som berörde: Jag är uppvuxen i Bergshamra nära Naturhistoriska riksmuseet. För mig var det starkt att som liten att komma dit och se samlingarna, de gjorde världen större och väckte nyfikenhet. Den glädjen vill jag föra vidare till mina barn.

Favoritkonstnär: Jag är väldigt förtjust i Auguste Rodins marmorskulpturer, det är fantastiskt hur man kan få sten att bli så levande.

Köpte senast i museishop: Målargrejer till barnen.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Annons:
DIK annons
Annons:

Aktuella ämnen: