Studieförbundet Vuxenskolan har länge jobbat med studiecirklar, föreläsningar och kulturarrangemang för att främja språk och kulturer som tillhör de fem nationella minoriteterna, men nu har man tagit ett steg längre och är i startgroparna att skapa ett nytt kulturhus med fokus på just de nationella minoriteterna.
Göteborgs Stad satsar 1,8 miljoner kronor på att utveckla kulturhuset.
– Vi har drivit frågan aktivt i tre år framför allt gentemot politiken både i stad och region. Vi har fått nej många gånger men vi har inte gett upp, säger Antti Yliselä, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg.
Pengarna från Göteborgs Stad går till att organisera upp verksamheten. Antti Yliselä menar att medlen främst hjälper aktörer med att genomföra evenemang.
– I och med de här pengarna från kommunen har vi möjlighet att kunna ge ett handfast stöd till de nationella minoriteternas föreningar. Det gör att vi kan hjälpa till med marknadsföring, ta emot anmälningar, ge stöd för resor, konserter och bemanning bland annat.
Tanken med Nationella minoriteters kulturhus är att det ska fungera som ett informationsnav där man kan få information och bildning kopplat till rättigheter, demokrati och ge plats för olika grupper att möta varandra.
– Vissa kulturevenemang kommer vi kunna ha gratis och vissa saker som exempelvis studiecirklar kommer vara rabatterade för att ge möjlighet till fler som vill komma och besöka oss, säger Antti Yliselä.

Antti Yliselä, avdelningschef för Studieförbundet Vuxenskolan i Göteborg.
Enligt Antti Yliselä erbjuder många skolbibliotek bara litteratur på svenska, nu hoppas han på att kulturhuset kan hjälpa till att bredda utbudet.
– Böcker på minoritetsspråken finns i ett resurslager som inte så många skolor känner till. Här kan kulturhuset lyfta frågan och på det sättet hjälpa barn att utveckla sitt minoritetsspråk.
Det långsiktiga målet för Nationella minoriteters kulturhus är att så småningom kunna driva det som en integrerad del inom Vuxenskolans verksamhet på fler orter i landet, få ett större deltagarantal och bli så självständiga som möjligt utan särskilda medel utifrån.
– Att vi kommit så här långt är en arbetsvinst. Vi har gått från en situation där inte många trodde på idén till att idag få positiva reaktioner från människor, säger Antti Yliselä.