Uppdatering 21/3 2025: Under fredagseftermiddagen den 21 mars meddelade Länsstyrelsen Västra Götaland att halsringen är oäkta och saknar kulturhistoriskt värde. Läs mer här.
Det var under ett schaktningsarbete i Trollhättan som föremålet upptäcktes. På ungefär två meters djup, i lera och sand, låg halsringen som väger närmare ett kilo och består av en kärna i ädel metall, med lindad guldtråd runt. Åldern uppskattas till drygt 2 000 år.
Enligt Niklas Ytterberg, antikvarie på länsstyrelsen i Västra Götaland är fyndet mycket ovanligt.
– Det här är ett mycket unikt och värdefullt fornfynd. Varken jag eller mina kollegor har upplevt något liknande, säger Niklas Ytterberg i ett pressmeddelande.
Han säger också att denna typ av halsringar ofta återfinns på brittiskt-franskt område, men man bedömer att denna halsring är tillverkad i Skandinavien. Han berömmer också upphittaren.
– Här rör det sig om en exemplarisk hantering av upphittaren, som lämnat in fornfyndet, precis som man enligt lag ska göra.
Andra liknande kända fynd i Sverige är Vitteneskatten utanför Trollhättan, med bland annat en guldhalsring, och Havorringen på Gotland – båda från romartiden.
Nu tar Riksantikvarieämbetet över hanteringen av fornfyndet för att se över lämpliga åtgärder för konservering och vilket museum som ska få ta emot fyndet.