Raoul Wallenberg-institutets bibliotek hotas av nedläggning på grund av att finansieringen inte räcker till, något man larmat om under hösten. Institutet är globalt känt och driver bland annat ett masterprogram i mänskliga rättigheter tillsammans med Lunds universitet.
Institutet har vänt sig till utbildningsdepartementet för att försöka få ett årligt bidrag på 10 miljoner kronor varav 3 miljoner kronor ska gå direkt till bibliotekets verksamhet.
– Det är en liten summa i förhållande till vad många andra utbildningsinstitutioner får, men för oss är det väldigt mycket och gör skillnad för att kunna driva biblioteket och forskningen vidare, säger Raoul Wallenberg-institutets chef Peter Lundberg.
Biblioteket är unikt då det är norra Europas största bibliotek med inriktning på mänskliga rättigheter och humanitär rätt och används för både forskning och utbildning. Studenter har även studieplatser på biblioteket.
– Vi hoppas på att man inser att det vore väldigt olyckligt, just i de här tiderna, att lägga ner Sveriges enda bibliotek kring mänskliga rättigheter och humanitär rätt, säger Peter Lundberg.
Han berättar att det är många som berörts av nedläggningsrisken och en namninsamling har skapats för att rädda biblioteket och forskningen.
– Jag tycker att det känns vemodigt att vi ens ska behöva ha den här diskursen. Det känns som att det är en sådan självklarhet att ett land som Sverige som har en lång tradition av att stå upp för mänskliga rättigheter och demokrati. Att vi inte kan lösa det här på ett enklare sätt förvånar mig.

Peter Lundberg är chef för Raoul Wallenberg-institutet.
Under förra veckan kom dessutom ytterligare ett bakslag. USA:s president Donald Trumps beslut att lägga ner internationellt bistånd innebär att finansieringen för fyra av institutets internationella projekt försvann, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera. Det drabbar hela institutens budget med 12 procent vilket motsvarar cirka 16 miljoner kronor.
Peter Lundberg menar att om ett besked från regeringen skulle dra ut på tiden eller om det blir ett negativt besked så räknar de med att lägga ned biblioteket och delar av forskningen gradvis under året för att sedan helt avveckla biblioteket senast första januari 2026.
– Jag vill tro att regeringen ändå kommer att vilja se att det här arbetet går vidare, säger Peter Lundberg.
Institutet drog igång en insamlingskampanj förra året för att försöka få in pengar i avvaktan på besked från regeringen.
Magasin K har kontaktat ansvarig minister, utbildningsminister Johan Pehrsson (L) – vars presschef Elin Olofson skriver i ett sms att besked om finansiering för Raoul Wallenberg-institutet tidigast kommer i samband med presentationen av vårändringsbudgeten i mitten av april.
Peter Lundberg konstaterar att han själv inte hört något från utbildningsdepartementet om när ett besked kan komma.
– Vi kommer givetvis göra vårt yttersta för att säkra verksamheten tills dess att vi får ett slutgiltigt besked från regeringen.