Hösten 2023 tillsatte regeringen en utredning för att granska uppdrag och organisering på mindre myndigheter som har upp till 100 årsarbetskrafter.
Magasin K kunde i april förra året avslöja vilka femtio myndigheter som var kallade till möten med utredaren Ulf Bengtsson. Bland myndigheterna fanns tio som sorterar under kulturdepartementet – det vill säga nästan hälften av de drygt tjugo förvaltningsmyndigheter som kulturminister Parisa Liljestrand (M) har ansvar för.
De kulturmyndigheter som träffat utredaren är Arkdes, Forum för levande historia, Statens konstråd, Institutet för språk och folkminnen, Myndigheten för kulturanalys, Mediemyndigheten, Myndigheten för tillgängliga medier, Statens försvarshistoriska museer och Musikverket. Även Sametinget som ligger under kulturdepartementet kallades till möte med utredaren.
Sedan utredningen tillsattes har Arkdes, Statens konstråd och Statens försvarshistoriska museer dock kommit att ingå i två andra utredningar där Arkdes och Statens konstråd föreslås slås samman med Moderna Museet. Och Statens försvarshistoriska museer arbetar just nu med ett förslag på hur myndigheten kan inordnas i Statens maritima och transporthistoriska museer, förslaget ska presenteras senare i vår.
Övriga sju kulturmyndigheter finns inte med i utredarens förslag på sammanslagningar som lämnades till regeringen i dag. Dock anser utredaren att Myndigheten för tillgängliga medier ska utredas vidare. Utredaren anser även att Forum för levande historia bör analyseras vidare då myndigheten har närliggande uppgifter till Diskrimineringsombudsmannen och Institutet för mänskliga rättigheter (IMR).
Utredningens bedömning av de tio kulturmyndigheterna:
Arkdes: Ingår redan i en annan utredning om sammanslagning.
Forum för levande historia: Bedöms ha överlappande uppgifter med DO och IMR. Utredningen menar att myndigheterna inom området mänskliga rättigheter bör analyseras vidare.
Statens konstråd: Ingår redan i en annan utredning om sammanslagning.
Institutet för språk och folkminnen: Utredningen anser att det inte är tillräckligt motiverat att gå vidare med en analys av myndigheten, även om det finns vissa begränsade närliggande verksamheter vid andra myndigheter.
Myndigheten för kulturanalys: Det bedöms inte finnas näraliggande eller överlappande verksamhet av någon betydande omfattning hos någon annan myndighet. Utredningen avser därför inte att gå vidare med några förslag rörande Kulturanalys.
Mediemyndigheten: Eftersom myndigheten är resultatet av en nyligen genomförd sammanslagning av två myndigheter så anser utredningen inte att det är motiverat att analysera myndigheten vidare.
Myndigheten för tillgängliga medier: Enligt utredningen finns det flera andra myndigheter som har näraliggande och i vissa fall överlappande uppgifter och verksamhet, till exempel Kungliga biblioteket, Mediemyndigheten och Kulturrådet. Mot denna bakgrund bedömer utredningen att det är motiverat att fortsatta analysera MTM.
Statens försvarshistoriska museer: Ingår i annan utredning om sammanslagning.
Statens Musikverk: Även om det finns viss begränsad överlappning med bland annat Isof, anser utredningen det inte motiverat att analysera myndigheten vidare.
Sametinget: Utredningen menar att det finns en viss överlappning inom rennäringen mellan Sametinget och länsstyrelsen men att det inte är ett tillräckligt skäl att fortsätta analysera myndigheten.
Uppdatering 10/2: I en tidigare version av texten uppgavs att Myndigheten för kulturanalys ska utredas vidare. Utredningen konstaterar dock i redovisningen av ett tilläggsdirektiv att man inte går vidare med förslag rörande Kulturanalys.