Organisationen Svenska arkivförbundet har frågat de 29 länsarkiven samt fyra arkiv som har nationella bevarandeuppdrag gentemot civilsamhället och näringslivet om deras krisberedskap. Svaren visar att arkiven är dåligt förberedda på kris, endast en tredjedel har en färdig krisplan som beskriver hur de ska skydda samlingarna i händelse av en kris och hälften av arkiven saknar katastrof- eller räddningsutrustning.
Arkiven ger sig själva ett genomsnittligt självskattningsbetyg på två av fem när det kommer till hur väl de är förberedda på att hantera en samhällskris.
Enkäten visar också att endast 11 av de 33 tillfrågade arkiven har haft dialog med länsstyrelserna om beredskapsarbete de senaste tre åren.
– Arkivens roll i att bevara vårt kulturarv och säkerställa tillgången till tillförlitlig information är avgörande, särskilt i krissituationer. Det är därför alarmerande att så få arkiv har en färdig beredskapsplan och att dialogen med länsstyrelserna är så begränsad, säger Amanda Vesterlund, generalsekreterare för Svenska Arkivförbundet i ett pressmeddelande.
Rapporten pekar på flera områden där arkiven behöver stöd för att höja sin beredskap, som till exempel ekonomiska resurser, kunskap om restvärdesräddning och tillgång till evakueringslokaler.