Det är fem kulturinstitutioner – Nationalmuseum, Naturhistoriska riksmuseet, Historiska museet, Dramaten och Operan – som i dagsläget betalar en så kallas kostnadshyra till Statens fastighetsverk. Den hyresmodellen ska avskaffas senast den 1 januari 2026 – det föreslår regeringens utredare Albin Kainelainen.
På en pressträff på tisdagsförmiddagen sade han sig inte kunna se några tydliga fördelar med kostnadshyra, varken för kulturinstitutionerna eller för fastigheterna.
– Otydligheten som modellen skapat har sannolikt bidragit till de problem med bristande underhåll som har observerats för vissa av de här byggnaderna.
Istället är det marknadsmässiga hyror som Albin Kainelainen bedömer ska kunna ge kulturinstitutionerna bättre förutsättningar för att bedriva sina verksamheter och ge fastigheterna ett bättre underhåll.
En modell som i praktiken skulle innebära en högre hyra för vissa av institutionerna och en lägre hyra för andra. Vilket i sin tur kräver att anslagen justeras för att neutralisera effekterna av hyresförändringarna.
– Att avskaffa kostnadshyran och införa marknadsmässig hyra med anslagskompensation är det viktigaste steget i den här utredningen och det centrala förslaget från vår sida, sade Albin Kainelainen.
Albin Kainelainen presenterade också ett nytt förslag, kallat intäktsjusterad hyra, som ska göra att kulturinstitutionernas hyra följer samma index som bestämmer utvecklingen av institutionernas anslag. Vilka kulturinstitutioner som kan få en intäktjusterad hyra är upp till regeringen enligt utredningens förslag – men för de som får den blir effekten att anslagen ökar i samma takt som hyran.
– Vi tar därmed bort en stor del av risken kopplat till hyran för de som skulle delta i det här systemet, sade Albin Kainelainen.
När Magasin K följer upp med en fråga om han ser några fallgropar i förslaget – apropå att exempelvis Historiska museet och Naturhistoriska riksmuseet kan vänta sig en höjd hyra i en redan pressad ekonomisk situation – svarar Albin Kainelainen att sådana såklart finns.
– Det är väldigt viktigt att kulturinstitutionerna får full kompensation i anslagen. Tidigare har ju kostnadshyrorna varierat från år till år. Så vad är den vanliga hyran för var och en? Det måste regeringen titta noggrant på när man gör ett arbete för att hitta den lämpliga anslagsökningsnivån för att kompensera för hyresökningar. Om man går in i det här systemet är det väldigt viktigt att det är där man startar.
”Det är väldigt viktigt att kulturinstitutionerna får full kompensation i anslagen.”
Magasin K ber också Parisa Liljestrand utveckla hur hon ser på förslaget att anpassa anslagen till hyrorna. Hon svarar då att det är grundförslaget från utredaren och att regeringen kommer att titta på det.
– Det jag kan konstatera är att jag är glad att vi står här i dag och tar emot en utredning som visar på en väg bort ifrån kostnadshyran som har försatt många av de här kulturinstitutionerna i situationen där de befinner sig i dag, säger Parisa Liljestrand.
Hur ser tidplanen ut framåt? Kan du säga något om när ni beräknar komma med förslag utifrån utredningen?
– Nej, det är för tidigt att säga. Vi tar emot utredningen i dag och kommer både bereda den inom ramen för Regeringskansliet, men den ska också remitteras för att institutionerna själva ska få en möjlighet att reagera på förslagen. Det ser vi också fram emot att ta del av.
Men delar ni utredarens ambition om att den nya modellen ska kunna införas 2026?
– Det vi ser är att utredaren konstaterar att kostnadshyresmodellen är underfungerande och att det finns behov av någonting annat. Sen när det tillträder i tid, det återstår att se. Det beror ju helt och hållet på både hur snabba vi kan vara med remitteringen och med beredningen, säger Parisa Liljestrand till Magasin K.