Naturhistoriska Riksmuseet stänger helt på grund av rasrisk i innertaket. Även butiken, restaurangen och hörsalarna håller stängt tills vidare och det finns inget datum för när de kan öppna igen.
– Renoveringsbehovet på museet är akut och vi har i nuläget behövt stänga stora delar av både de publika och icke-publika delarna av museet, säger Lisa Månsson, överintendent till Magasin K.
Nationalmuseums förra överintendent Susanna Pettersson har larmat om att museet kan tvingas flytta på grund av att anslagen inte räcker till. Ser du liknande risker för Naturhistoriska?
– Jag kan konstatera att ekonomin ser ut att bli extremt tuff för museet i höst och åren framöver. Vilka typer av åtgärder som blir nödvändiga vet vi inte än, men redan nu är vi restriktiva med alla typer av kostnader inklusive ersättningsrekryteringar.
De stängda utställningarna har gjort att museet bara tagit halv entréavgift till museet under en tid.
– Så förutom alla kostsamma renoveringar tappar vi även på intäktssidan, säger Lisa Månsson.
Lisa Månsson, överintendent Naturhistoriska riksmuseet.
Naturhistoriska Riksmuseet hyr fastigheten av Statens Fastighetsverk (SFV) enligt kostnadshyresmodellen – precis som Nationalmuseum också gör. Det innebär enkelt uttryckt att museets hyra höjs varje gång renoveringar eller andra investeringar görs i fastigheten. 2022 betalade Naturhistoriska 57 miljoner kronor i hyra till SFV, varav 34,7 miljoner kronor var den så kallade kostnadshyran. Nästa år får museet höjning av kostnadshyran med 12 miljoner kronor, en 35-procentig ökning.
– Underhållsbehovet av museet är eftersatt och det täcks inte av vår nuvarande anslagsnivå, säger Lisa Månsson.
Museet behöver 27 miljoner mer i anslag för att klara den höjda hyran och andra kostnader kopplade till renoveringar i fastigheterna.
– Om vi får extra medel vet vi först när budgetpropositionen presenteras i september, säger Lisa Månsson.
Naturhistoriska fick 203 miljoner kronor i statligt anslag 2023, nästan en tredjedel gick till hyran till SFV.
Ökade kostnader kopplade till hyra och underhåll
I myndigheten Naturhistoriska riksmuseets budgetunderlag till regeringen för 2024 framgår att museet äskar om ökat anslag på 12 miljoner kronor motsvarande den aviserade höjningen av kostandshyran 2024-2029.
Andra poster som är kopplade till renoveringar och underhåll i budgetunderlaget:
- 6,3 miljoner kronor för verksamhetsåret 2024 för att täcka kostnader i samband med renoveringen av Botanhuset.
- Utökning av ramanslaget med 3,75 mkr per år under perioden 2024-2033 med anledning av uppgång av avskrivningskostnader, främst på grund av nödvändiga investeringar kopplat till det nyrenoverade Botanhuset samt nya basutställningen Värld av vatten.
- 5 miljoner kronor för verksamhetsåret 2024 för systemhandling gällande ombyggnation på entréplan med syfte att förbättra tillgänglighet, betalmöjlighet, arbetsmiljö och rumsdisponering.