Generation Z, personer som föddes mellan mitten av 90-talet och början av 2010-talet, har flera utmärkande drag. De är miljömedvetna, mer drabbade av olika former av psykisk ohälsa och präglade av att ha vuxit upp med skärmar i händerna. En undersökning från tidigare i år visar att Generation Z-medarbetare har betydligt högre korttidsfrånvaro än sina äldre kollegor, dessutom ställer de ofta mer krav på sina arbetsgivare.
– Chefer behöver förstå den här generationen och ha ett konstruktivt och icke-värderande förhållningssätt, i stället för att hamna i negativa tankefigurer som att ”de är av sämre virke”, säger Per Bengtsson, organisationskonsult på hälsoföretaget Feelgood.

Per Bengtsson är organisationskonsult.
1. Ta dig tid att lyssna och bekräfta känslor
Ett typiskt kännetecken för Generation Z är att de har närmare till sina känslor och inte på samma sätt som äldre kollegor lämnar privatlivet utanför arbetsplatsen.
– I samhället generellt finns idag en större öppenhet kring psykisk ohälsa och hos de yngre som nu kommer in i arbetslivet har känslor en större plats. Chefer måste vara beredda på detta och ha förmågan att ta ”ventilsamtalet” när den yngre medarbetaren vill prata av sig. Det handlar först och främst om att lyssna och bekräfta känslor, inte om att snabbt komma med förslag på lösningar.
Hit hör också att Generation Z tycks förvänta sig mer nära relationer på jobbet.
– Det verkar finnas krav på högre personkännedom och en närmare relation till chefen. Många chefer är pressade av sin arbetsbelastning, men att ta sig tid till att i lugn och ro prata mindre formellt och lyssna till medarbetarens känslor och upplevelser kan räcka långt för att möta de här relationsbehoven, säger han.
2. Klargör ansvar och krav
Samtidigt gäller det att klart och tydligt visa vad som gäller på arbetsplatsen, att det finns uppgifter att uträtta och deadlines att hålla, konstaterar Per Bengtsson.
– Arbetsgivare behöver vara extra tydlig i kommunikationen med yngre anställda, till exempel när det gäller de krav och det ansvar som följer med den aktuella tjänsten eller rollen. Och det bör ske så tidigt som möjligt, redan under inskolningen. Men det är förstås viktigt att kommunicera med viss fingertoppskänsla, i annat fall riskerar man att framstå som von oben, säger han.
3. Hantera korttidsfrånvaro
Att Generation Z-medarbetare har högre korttidsfrånvaro är ett huvudbry för många arbetsgivare. Tenderar de att sjukskrivna sig även vid mildare besvär? Ingen vet säkert. Per Bengtsson menar att chefer måste närma sig ämnet på ett smart sätt. Sjukfrånvaro är ofta ett känsligt ämne och klumpigt formulerade frågor riskerar att skapa konflikter.
– Vid upprepad korttidsfrånvaro behöver man ta reda på orsaken och skapa en handlingsplan. Detta blir betydligt enklare om ni har en tillitsfull relation. Om medarbetaren inte känner sig sedd och lyssnad på i vanliga fall kan det snarare upplevas som att chefen ifrågasätter besvären.
4. Ta vara på höga ambitioner
Höga ambitioner är ett kännetecken hos Generation Z, inte minst då en vilja att förändra världen likt Greta Thunberg. Ambitionsnivån skulle kunna leda till friktion i början av yrkeslivet när arbetsuppgifterna i regel är av det enklare slaget. Tydlighet i kommunikationen är A och O för att skapa rimliga förväntningar på karriärstegen.
– Det gäller att förklara för den yngre individen att det tar lite tid att ”levla upp”, eftersom många strävar framåt och konkurrerar om ganska få platser på sina håll. Å andra sidan kan den långsammare framryckningshastigheten göra att man lär sig saker mer på djupet, vilket är positivt på sikt, säger Per Bengtsson.
5. Delegera mera
Som chef kan det även vara klokt att tidigt introducera den yngre medarbetaren till olika relevanta arbetsuppgifter, vilket kan skapa en känsla av utveckling och inkludering. Det kan vara att ta anteckningar under möten eller beskriva ett projekt inför gruppen. Utan sådana möjligheter är risken att den yngre kollegans motivation och engagemang naggas i kanten och att arbetsplatsen därför tappar en talang.
– Många, kanske särskilt yngre, mår inte bra av att stå och stampa på samma platå under alltför lång tid. Men genom att delegera och dela med sig av uppgifter kan man bidra till en upplevelse av progression och stimulans, säger Per Bengtsson.