Svenska Tecknare har med stort intresse följt debatten om artificiell intelligens i Magasin K. Den nya tekniska verklighet som vi befinner oss i är svårnavigerad, därför välkomnar vi att många bibliotek arbetar med att ta fram egna policyer för AI-genererade böcker. Som grund i det arbetet kan man gärna ta del av våra AI-principer. Svenska Tecknare tror att vi genom öppna samtal kan nå fram till hållbara riktlinjer som värnar det vi alla vill se: En mångfasetterad och rik litteratur.
I artiklarna Riktlinjer för AI-böcker saknas på stora folkbibliotek och Vi behöver absolut prata om AI i biblioteksbranschen ställs en rad frågor som Svenska Tecknare gärna är med och besvarar:
- Är det mindre verkshöjd om omslag eller illustrationer är gjorda av en människa eller inte?
En AI kan återskapa men inte skapa, så utifrån ett filosofiskt perspektiv så beror svaret på vad för typ av litteratur man vill att biblioteken ska erbjuda. Men utifrån ett juridiskt perspektiv är svaret självklart – en enbart AI-genererad bild uppnår inte verkshöjd och har därför inte upphovsrätt, eftersom den är förbehållen mänskligt skapande. Det innebär att vem som helst kan använda bilderna hur som helst. Det betyder också att det blir svårt att motivera varför AI-producerade bilder skulle generera royalty och andra upphovsrättsliga ersättningar som ligger till grund för ett välfungerande litterärt ekosystem som biblioteken är beroende av.
- Spelar det roll att AI-bilderna som genereras tränas på existerande bilder på nätet från olika illustratörer?
För hela kulturskaparkollektivet spelar det stor roll. Under hösten skrev 40 000 kulturskapare under ett upprop som vänder sig mot att AI-företagen tränar sina verktyg på det material som de äger, utan att fråga om lov och ersätta för skadan det vållar.
Det borde också spela roll för biblioteken eftersom det i förlängningen kan komma att påverka vilka som kommer att kunna ägna sig åt att skapa litteratur. Risken är att allt färre kommer att ha råd och att incitamenten kommer att försvinna när allt fler upphovspersoner konkurreras ut av AI.
Risken är att allt färre kommer att ha råd och att incitamenten kommer att försvinna när allt fler upphovspersoner konkurreras ut av AI.
- Illustratörer som blir helt utan ersättning – har biblioteken ett ansvar för en yrkesgrupp eller verkshöjd?
Alla har nog bilder som följt oss genom livet och som introducerat oss till läsning och böckernas värld. Ingrid Vang Nymans ”Pippi”, Stina Wirséns figurer från ”Vem”-böckerna eller Sven Nordqvists ”Pettson och Findus”. All form av litteratur och kultur är en mellanmänsklig handling – ”en glipa vilken genom det går att andas. Genom vilken man har chansen att se varandra”, som författaren Agneta Pleijel så träffsäkert uttrycker det. Om man utgår ifrån att biblioteken vill främja denna chans så är svaret ja på frågan. Givetvis har biblioteken ett ansvar i att värna dem som skapar de böcker de förmedlar.
Givetvis har biblioteken ett ansvar i att värna dem som skapar de böcker de förmedlar.
Slutligen vill Svenska Tecknare säga något om påståendet att AI skulle göra kulturen mer demokratisk eftersom fler kan skapa innehåll genom verktygen. Vi ställer oss kritiska till det påståendet och undrar över det demokratiska i att AI-verktygen styr och ägs av mångmiljardindustrier som skor sig på material andra har skapat? En demokrati närs dessutom av en mångfald av uttryck, men en AI kan inte skapa nytt utan bara reproducera det som andra har gjort. I längden kommer vi att få stora demokratiska problem om vi låter AI-genererade bilder ta över vår visuella kultur även om det på kort sikt skulle innebära att fler kan ge ut egna böcker.
Man ska komma ihåg att bakom varje bok står en upphovsperson med år av slit, utbildning och erfarenhet som bakom vilken profession som helst. Skillnaden är att de flesta inom kulturen har väldigt låga inkomster. Den riktigt viktiga frågan är hur vi tillsammans värnar kulturen och vilket samhälle vi vill ha? Var drar vi gränsen för vilka arbeten som vi tillåter att AI tar över?
Josefine Engström,
ordförande Svenska Tecknare