När juryn tillkännagav vinnaren av utmärkelsen Årets museum var det utvecklingen från traditionellt museum till ett tekniskt kulturhus ”med generösa öppettider, nyskapande format och en immersiv 3D-dome”, som lyftes fram. Det här, fortsätter juryn i sin motivering, har öppnat upp museet för nya målgrupper, där samverkan med andra aktörer lagt grunden för en ökad inkludering.
Man framhåller också Tekniska museets ”välproducerade utställningar, tankeväckande programpunkter och uppsökande verksamhet” och att detta inspirerar ”både barn och vuxna att utforska och diskutera samtidens och framtidens stora frågor”.
Det är för 29:e gången som Årets museum delas ut. Utmärkelsen, från Sveriges Museer och Svenska Icom, syftar till att uppmärksamma museer som har utmärkt sig genom nytänkande och samhällsförankrad verksamhet. Utifrån de 40 inlämnade förslagen valde årets jury ut tre museer, övriga nominerade var Västmanlands läns museum i Västerås och Gustavianum i Uppsala.

Fanny S Aupeix och Peter Skogh lyfter att medarbetarna på Tekniska museet tycker om förändring och att utmana sig själva.
Foto: Rebecka Gordan
Men trots att juryn framhöll alla tre nominerade som guldkorn, var det ändå Tekniska museet som var ”strået vassare”, enligt Lisa Månsson, juryns ordförande och överintendent på Naturhistoriska riksmuseet. Till grund ligger en lång och slitsam – men också lustfylld – förändringsresa, det säger Fanny S Aupeix, Tekniska museets chef för utställningar och upplevelser, när Magasin K träffar henne med Peter Skogh, Tekniska museets museidirektör, efter prisutdelningen i Jönköping.
– Det har varit ett stort arbete under många år att förändra vad ett museum kan vara. Från att utställningarna varit i centrum till att bredda med program och evenemangsverksamhet med över hundra unika programpunkter årligen dag och kväll för olika målgrupper, säger Fanny S Aupeix.
Och där beslutet att jobba i samverkan med andra, fortsätter Peter Skogh, har varit en förutsättning:
– I forskarvärlden och i näringslivet finns det många lösningar på de olika problem som vi har i samhället idag. Att bjuda in dem har varit helt avgörande.
Även juryn lyfter era samarbeten som en viktig del.
– Vi har fått mycket uppmärksamhet för att vi är bra på att få sponsring och stöd från stora forskningsstiftelser – och det är en viktig sida. Men att vi jobbat hårt med att etablera långsiktiga samarbeten med allt från akademi och högskolor, både de kreativa och de mer tekniska, till andra kulturaktörer som når målgrupper som vi har svårt att nå, tror jag egentligen är ännu viktigare, säger Fanny S Aupeix.
”Inom museal verksamhet finns en tradition att vara expert på sina frågor. Men för oss har det varit viktigt att ha en ödmjukhet kring att vi inte har alla perspektiv.”
Vad har varit nyckeln i att nå nya målgrupper?
– Inom museal verksamhet finns en tradition att vara expert på sina frågor. Men för oss har det varit viktigt att ha en ödmjukhet kring att vi inte har alla perspektiv. Att visa att vi är bra på att skapa lärandeupplevelser och kunskapsupplevelser, men att vi inte är inte experter på varje del utan att vi behöver hjälp – där vi bjuder in på ett väldigt medvetet sätt, säger Fanny S Aupeix.
Peter Skogh tillägger:
– En viktig del tror jag också är att vi verkligen jobbat med att vrida och vända på att teknik kan lösa problem, men också skapa problem. Att ha en öppenhet kring den dualiteten i den samtid vi befinner oss i.
Årets museum, vad betyder utmärkelsen för er?
– Sjukt mycket. Förändringsarbete är aldrig lätt – det här är ett kvitto på att vi har åstadkommit någonting. Men så är vi en organisation som tycker om förändring, att utmana oss själva. Annars skulle vi nog inte ha vunnit priset två gånger på nio år, säger Peter Skogh med ett leende.
Även Fanny S Aupeix är glad över priset.
– För medarbetarna och för oss som organisation är det viktigt att känna att det engagemang och slit som var och en har lagt ner har lett oss hit. Det har verkligen varit en kollektiv insats.
Vad väntar härnäst?
– En sak som vi pratat mycket om är att skapa en känsla av hopp i dessa tider, där det finns så mycket utmaningar, säger Peter Skogh och avslutar:
– Vår största satsning någonsin, som kommer i april 2026, blir en berättelse om tekniklandet Sverige, om innovationslandet, migrationslandet. Som gått från att vara ett av Europas fattigaste till ett av världens mest välmående. Och det är inte en nationalistisk berättelse, utan en inkluderande berättelse, om hur man gör saker tillsammans för att få en bättre vardag. Det är hopp för oss.