En dialog om renoveringar har länge varit igång gällande Riksarkivets lokaler i Göteborg. I dag har myndigheten tre lokaler på olika platser i staden men efter olika överväganden väljer man att, istället för att renovera, bygga en helt ny lokal som kan rymma alla handlingar och mer där till.
– Vi undersöker om det är möjligt att få in mer arkivmaterial på platsen vi tänkt bygga. Den linjen vi går på just nu är att försöka koncentrera förvaringen i Göteborg till en enda plats, säger Petter Falk, fastighetschef på Riksarkivet.
I Härnösand byggs just nu ett jättearkiv där Riksarkivet kommer dela lokal med Skatteverket. Projektet i stadsdelen Järnbrott i Göteborg skiljer sig dock från det i Härnösand. Enligt Petter Falk bygger man för de specifika behoven som finns i Göteborg.
Anledningen till att Riksarkivet i Göteborg flyttar är på grund av att skicket på vissa av lokalerna är för dåligt. Lokalen på Hisingen har inte tillräcklig med kapacitet och kan därför inte utvecklas mer för att förvara arkiven. Lokalerna var inte heller tänkta för förvaring av arkiv från första början.
– Våra föreskrifter ändras ju och vi vill ju vara en tryggare miljö för arkiven. Samtidigt så har vi ju en mycket mer orolig omvärld idag. Vi jobbar med beredskapsfrågor vilket vi tycker är viktigt och då måste vi även titta på våra lokaler, säger Petter Falk.

Petter Falk är fastighetschef på Riksarkivet.
Planritningar och gestaltningsskisser för den nya byggnaden är gjorda av arkitekten Per Uhlin på Fredblad arkitekter och det är BRA-bygg som ska bygga det nya arkivet. Castellum står som fastighetsägare och Riksarkivet ska skicka in hyreskontrakt till Ekonomistyrningsverket och hoppas på ett positivt besked, enligt Petter Falk.
– Det är en stor resa för oss. Vi gör ju det för att trygga, för att arkiven ska vara kvar och vara tillgängliga för alla som har rätt till dem.
I Göteborg rör det sig om cirka 9,5 hyllmil av handlingar som flyttas till det nya arkivet. Enligt Petter Falk utreder man också en utökning av kapaciteten så att ytterligare arkivmaterial kan få plats.
– Vi jobbar efter en långsiktig lokalstrategi som handlar om att få effektivitet i våra lokaler och ersätta de gamla och dåliga lokalerna, säger Petter Falk.
Enligt planen ska den nya arkivlokalen i stadsdelen Järnbrott i Göteborg stå klar för inflytt under år 2027.