Det var i slutet av oktober som huvudskyddsombudet utfärdade ett tillfälligt skyddsstopp och stängde biblioteket Garaget i Malmö i två veckor, efter att personalen varit med om hotfulla incidenter med äldre ungdomar som besökt biblioteket. Skyddsstoppet förlängdes sedan med ytterligare två veckor, efter beslut från kulturnämndens ordförande. Enligt Malmö stad ska det även ha förekommit öppen droghandel utanför biblioteket som ligger i Södra Sofielund, ett utsatt område enligt polisen i Malmö.
Biblioteket har varit öppet sedan dess. Det lokala skyddsombudet Valentina Mazzarelli säger till Magasin K att arbetsmiljön har blivit bättre efter skyddsstoppet sett till tryggheten. Bland annat har lokalen fått nya larm och möblerats om för bättre överblick. Personalen har även fått utbildning i konflikthantering.
– Men vi har aldrig varit rädda för ungdomarna som kommit hit, vi har bara inte orkat eftersom det aldrig funnits någon återhämtning. Vi befinner oss i ett utsatt område, det är hög arbetsbelastning och det finns en historik av sjukskrivningar, förflyttningar och personal som inte kommer tillbaka. Arbetsbelastningen på de som är kvar blir såklart ännu värre, säger Valentina Mazzarelli.
Hon beskriver hur personalen larmat om stora arbetsmiljöproblem med stök, hot och kränkningar i många år. Under skyddsstoppet krävde skyddsombudet åtgärder kring återhämtning, bemanning och öppettider – något som inte hörsammats, menar Valentina Mazzarelli.
Arbetsmiljöverket ska nu göra en inspektion på biblioteket i slutet av mars, för att bland annat bedöma hur Garaget arbetar med organisatorisk och social arbetsmiljö, däribland arbetsbelastning. Arbetsmiljöverkets inspektör ska också bedöma hur Garaget hanterar hot och våld.
På Garaget finns i dag sex heltidstjänster, samt en tjänst på 25 procent. Enligt Valentina Mazzarelli vill personalen se åtta tjänster för att klara bemanningen på ett bra sätt.
– I senaste budgetdragningen fick vi också information om att det finns noll kronor till vikarier. Det är kaos.
Skyddsombudet berättar att hon själv var sjukskriven under två månader i början av 2024, och sedan igen i ytterligare sex veckor efter skyddstoppet.
Hur mår personalen i dag?
– Vår relation till besökarna är mycket bättre. Men arbetsbelastningen är fortsatt hög och det är svårt att få återhämtning, vi behöver vara fler eller ha kortare öppettider, säger Valentina Mazzarelli.
”Vi behöver vara fler eller ha kortare öppettider.”
Stadsbibliotekarie Åsa Sandström skriver i ett mejl till Magasin K att man haft och har fortsatt stort fokus på att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö på Garaget.
Hon uppger att flera åtgärder har genomförts efter skyddsstoppet för att förbättra arbetssituationen.
– Bland annat har arbetsmetodiken utvecklats för bättre samordning mellan pass, personal har fått utbildning i bemötande och stresshantering, och fritidsgården har uppsökande verksamhet på biblioteket. Vi följer upp dessa insatser och ser över ytterligare åtgärder som kan stödja personalen i deras arbete.
När det gäller bemanningsfrågan skriver Åsa Sandström:
– På Biblioteken i Malmö finns inte ett fast antal tjänster per bibliotek. Vi balanserar resurserna i hela organisationen utifrån de behov och möjligheter vi har.
Personalen har fått information om att det finns noll kronor till vikarier, stämmer det?
– Det finns ingen specifik budgetpost för vikarier längre, utan det ingår i den samlade personalkostnaden. Det är ingen skillnad i hantering av vikarier jämfört med i fjol.