– Det finns dokumenterat att Garaget kämpat med liknande problematik i flera år, så det har varit en jättesvår och lång kamp att få gehör och hjälp för att få hållbara åtgärder för en bättre arbetsmiljö, säger Valentina Mazzarelli, bibliotekarie och lokalt skyddsombud på Garaget, till Magasin K.
Det var den 23 oktober som huvudskyddsombudet för Biblioteken i Malmö utfärdade ett så kallat tillfälligt skyddsombudsstopp för att ge arbetsgivaren och medarbetarna tid och utrymme att vidta åtgärder för att säkra tryggheten på biblioteket.
Drygt en vecka senare tog kulturnämndens ordförande, efter förslag från stadsbibliotekarie Åsa Sandström, beslut om att stänga Garaget på Sofielund ytterligare två veckor, till och med 17 november.
De incidenter som föranledde skyddstoppet startade i mitten av oktober när en grupp äldre ungdomar kom till biblioteket dagligen och vid olika tillfällen och agerade hotfullt. I ett pressmeddelande från Malmö stad nämns också att det förekommit öppen droghandel utanför biblioteket samtidigt som många barn i låg- och mellanstadieålder utan vuxet sällskap håller till på biblioteket.
Vad som däremot inte kommit fram i rapporteringen kring det unika skyddsombudstoppet är att skyddsombuden larmat om brister i arbetsmiljön på Garaget under en längre tid.
– Personalen har frekvent fått utstå mycket stök, hot och kränkningar, från både unga och vuxna. En riskanalys från 2022 beskriver att det då hade pågått i fem år och under de senaste två åren har fortsatt likadant, säger Valentina Mazzarelli, som är den som tog initiativ till skyddstoppet med stöd av huvudskyddsombudet, som formellt tog beslutet.
”En riskanalys från 2022 beskriver att det då hade pågått i fem år och under de senaste två åren har fortsatt likadant.”
Enligt Valentina Mazzarelli har det inte funnits något utrymme för återhämtning för personalen på Garaget, vilket hon säger syns i kort- och långtidssjukskrivningar, omplaceringar och personalomsättning, både för chefer och övrig personal. Bristen på återhämtning är också något som nämns i riskanalysen från 2022 samt att Biblioteken i Malmös medarbetarenkät från 2023 har mycket låga resultat för Garaget i delen om återhämtning.
Som skyddsombud anser Valentina Mazzarelli inte att ledningen satt in tillräckliga hållbara insatser för att komma tillrätta med problemen. Istället har tjänster på biblioteket dragits in av besparingsskäl, vilket också skett för andra aktörer i området med rätt kompetenser att fånga upp de individer som Garaget behövt avvisa.
– Så där har det också fallerat. Det har inneburit långt pågående stress och hög arbetsbelastning att vara bibliotekspersonal, men också vakt, socialarbetare, och fritidsgårdpersonal, att varje dag ta konflikter.
Valentina Mazzarelli är själv uppväxt på Seved och gick på Augustenborgsskolan när polis gick ut med att de inte vågade köra in där. Nu hoppas hon att skyddsombudsstoppet blir startskott för en positiv förändring för Garaget.
– Det ligger nära hjärtat att jobba för det här området och personalen ger sitt allt – men vi behöver rätt och tillräckliga resurser. Jag hoppas att Malmö stad tar mer ansvar nu, att man inte glömmer Sofielund, Seved och Augustenborg.
Samtidigt som hon är kritisk till att det tagit så lång tid för ledningen att agera vill hon betona att bibliotekets ledning nu är överens med skyddsombuden om det allvarliga läget, att hon upplever att de också har kavlat upp ärmarna.
– Jag är så tacksam för de verktyg man har som skyddsombud och väldigt stolt över det mod som arbetslaget har haft. Nu ska vi tillsammans arbeta med både fysiska lokalen och med andra aktörer i området för att öka tryggheten för personal och besökare. För ett levande bibliotek igen och en frisk arbetsplats.
”Det har inneburit långt pågående stress och hög arbetsbelastning att vara bibliotekspersonal, men också vakt, socialarbetare, och fritidsgårdpersonal.”
När Magasin K ringer upp Malmös stadsbibliotekarie Åsa Sandström betonar hon att hon tillträdde för ett år sedan och att hon därför har svårt att svara på vilka beslut som tagits eller hur man har handlat innan hon tillträdde.
– Åtgärderna som vi vidtar nu är på de konkreta hot som var föremål för skyddsstoppet. Sedan har det ju funnits löpande insatser kring arbetsmiljö som ansvariga chefer arbetat med kontinuerligt.
Kan du säga något om de insatserna?
– Det har varit mycket utifrån kontakt med företagshälsovården och den typen av arbete.
I backspegeln, utifrån punkten ni kommit till, kan du se att ni borde gjort någonting annorlunda?
– Det jag kan se är att biblioteken periodvis blir väldigt ensamma i samhällsväven. Att de blir rum för fler behov än vad biblioteket har som grunduppdrag. Om en stad, kommun eller ett samhälle i stort omfördelar resurser för att täta maskorna i samhällsväven, det är väl det som är den övergripande frågan kring hur vi hanterar en del situationer.
Garagets skyddsombud upplever att det varit en lång kamp att få gehör för arbetsmiljöproblemen. Vad säger du om det?
– Jag kan säga att under min tid så har jag sett engagerade chefer som jobbar med en tydlig vilja att förbättra arbetsmiljön överallt där det behövs.
Skyddsombudet säger också att det inte funnits något utrymme för återhämtning för personalen och att det har synts i kort- och långtidssjukskrivningar och i personalomsättning. Vad säger du om det?
– Den analysen gör hon. Den får stå för henne, säger Åsa Sandström.
Hon tillägger:
– Jag tycker att vi har en välfungerande samverkan där huvudskyddsombud och andra fackliga representanter uttrycker att det fungerar mycket väl. Och det är jag glad för. Och jag ser att vi, både fackliga organisationer och arbetsgivaren, identifierar de problem vi har och jag tycker att vi arbetar med dem på ett nyktert sätt utifrån de förutsättningar som råder.