Första dagen som chef var både läskig och utmanande. Barakat Aldammad funderade på om han skulle bli accepterad, om hans medarbetare var beredda att förändra verksamheten och skapa förändring – och om man verkligen kan vara en rasifierad bibliotekschef.
– Min bakgrund ger nya perspektiv, som utmanar biblioteksvärldens normer. Det finns inga rätt eller fel i min värld, det är bara att testa, bygga på det som fungerar och slänga det som inte hör hemma här i papperskorgen. Det är när man vågar utmana som förändring kan ske, säger han.
Barakat Aldammad utbildade sig till bibliotekarie i Damaskus, Syrien, innan han kom till Sverige 2014. Med erfarenheter som mångspråksbibliotekarie och bibliotekskonsulent i Västra Götalandsregionen lade han grunden för sitt nuvarande arbete. Sedan våren 2024 leder han verksamheten vid Örebro bibliotek, där han ansvarar för mångspråksarbete, nationella minoriteter, trygghetsarbete, ungdomsverksamhet, barnrättsfrågor, skolbiblioteksavtal, landsbygdsbibliotek och uppsökande verksamhet.
Barakat Aldammad berättar att han har varit tydlig med att han kommer att aktivt driva frågor kring representation – och att det arbetet ska göras tillsammans:
– Men om det är svårt att göra det tillsammans så kommer jag ändå gå min egen väg.
Sedan i våras är Barakat Aldammad enhetschef på Örebro bibliotek.
Foto: Kicki Nilsson
Barakat Aldammad beskriver sitt ledarskap som tillitsbaserat och betonar vikten av att skapa förtroende både inom personalgruppen och gentemot besökarna.
– Jag måste lita på mina medarbetare och få deras förtroende, annars fungerar det inte. Det är också väldigt viktigt att träffa alla, lära känna varandra och se allas kompetenser. Sådant tar tid, konstaterar han.
Han framhåller vikten av “vi-känsla” och ser sig själv som en del av teamet snarare än som överordnad chef.
– Som chef måste jag visserligen ha ett chefsperspektiv, men jag vill jobba med alla, på golvet. Och jag vill inte vara på golvet för att kontrollera vad som sker i verksamheten, jag vill vara där för att det kommer att hjälpa mig med vad vi behöver förändra.
Barakat Aldammad menar att tillitsbaserat och verksamhetsnära ledarskap är en förutsättning för att kunna driva förändringsarbete.
Foto: Kicki Nilsson
Barakat Aldammad menar att tillitsbaserat och verksamhetsnära ledarskap är en förutsättning för att kunna driva förändringsarbete. Genom att vara “på golvet” kan han skapa en starkare koppling mellan bibliotekets mål och behoven hos personal och besökare.
– När vi exempelvis pratar om ungdomsverksamheten måste jag ju träffa de här ungarna. Att lyssna skapar utrymme för alla att komma in i samtalet och säga sitt.
Ett av Barakat Aldammads främsta mål är att biblioteket ska bli en plats som representerar samhällets mångfald, även bland medarbetarna. Han ser det som en strategisk fråga snarare än kvotering.
– När barn och unga besöker biblioteket ska de känna igen sig. Om det innebär att vi behöver en somalisktalande bibliotekarie för att möta lokala behov, så kommer jag att satsa på det.
Barakat Aldammad betonar också hur viktigt det är att utmana gamla strukturer i branschen. Under en utvecklingsdag nyligen diskuterade medarbetarna representation och mångfald på djupet, och kommer utifrån det formulera mål för de kommande åren. Det ser han som ett genombrott.
– Nu märker jag att det har blivit lättare att prata om de här frågorna tillsammans. Tidigare har det mest bara varit jag som har tjatat.
"Jag vill skapa ett bibliotek där vi ser olika ut och har olika kompetenser – som speglar dagens samhälle."
Foto: Kicki Nisson
Att vara en rasifierad chef i en traditionellt homogen bransch innebär både utmaningar och möjligheter, konstaterar Barakat Aldammad. Han är medveten om att hans perspektiv ibland kan väcka motstånd, men han ser det som en del av sitt uppdrag.
– Jag vågar säga mitt, och jag vågar stå fast vid mina åsikter. Ibland märker jag att det jag säger kan vara utmanande för en kollega. Det är helt okej, sånt här tar tid, men vi måste vara överens om grundproblemet och vara tydliga med det.
Barakat Aldammad tror och hoppas att representation och mångfald ska bli en självklar fråga för hela bibliotekssektorn.
– Ett bibliotek ska vara till för alla. Då behövs alla kompetenser. Jag vill skapa ett bibliotek där vi ser olika ut och har olika kompetenser – som speglar dagens samhälle. Barn och unga och barnfamiljer som kommer till oss måste se och märka en förändring.