De två aktivisterna tog sig ombord på Vasaskeppet där de hängde upp en banderoll samt pratade om sin sak en kortare stund. Organisationen Återställ våtmarker har tagit på sig aktionen och på banderollen uppmanade man till förbud av torvbrytning. Enligt organisationen riktade sig protesten mot att det finska företaget Neova bryter fossil torv i Sverige.
Det var strax efter öppning som aktionen skedde och polis tillkallades till platsen, varpå de två aktivisterna greps. Händelsen utreds i nuläget som grovt olaga intrång, men fler rubriceringar kan tillkomma. Aktivisterna ska ha varit på en plats som inte ens väktare får beträda, enligt polisens presstalesperson. Vasaskeppet sjönk 1628 och på grund av att fartyget är så skört är det förbjudet att gå ombord.

Två aktivister äntrade skeppet och hängde en banderoll över relingen.
Foto: Återställ våtmarker
Enligt en första undersökning som Vasamuseets personal genomfört verkar skeppet vara oskatt, men enligt Lars Amréus, överintendent vid Statens maritima och transporthistoriska museer, kommer man göra ytterligare undersökningar. Museet har öppet som vanligt och man arbetar nu med att ta reda på mer om det som hänt och om hur skeppet mår.
Hur har det varit möjligt för aktivisterna att klättra upp i skeppet?
– För att komma ombord på skeppet måste man passera en låst och larmad grind. De har hoppat över grinden och utlöst larmet, säger Lars Amréus till Magasin K.

Lars Amréus, överintendent SMTM. Foto: Rebecka Gordan
Vad tar ni med er framåt utifrån det som hände? Ändrar ni några rutiner eller arbetssätt?
– Vi kommer nu se om vi behöver tänka om kring grindens utformning, säger Lars Amréus och tillägger:
– Vi fördömer å det starkaste den här typen av aktioner som riskerar både egen hälsa och vårt gemensamma kulturarv. De hör inte hemma på museer eller inom kulturvärlden över huvud taget.