Mellan 15-20 biblioteksassistenter kan tvingas sluta på stadsbiblioteket i Norrköping – anledningen är att kommunen vill anställa personer med högre utbildning. Personalen på stadsbiblioteket fick informationen förra veckan och enligt Gustav Hedlund, ordförande för DIK i Norrköping, var det ett delvis väntat besked.
– I höstas diskuterade man om att skära ner på biblioteksassistenter då biblioteken hade fått ett sparkrav på över fem miljoner. Sedan blev det ett nytt styre och då ville man rädda biblioteken och sköt till mer pengar. Att man ändå vill genomföra den så kallade kompetensväxlingen men i ännu större utsträckning hade jag kanske inte väntat mig. Men viljan att på sikt avveckla biblioteksassistenterna har alltså varit på tapeten.
Enligt Gustav Hedlund har merparten med titeln biblioteksassistent varit anställda väldigt länge på biblioteket och flera av dem närmar sig pensionen.
– Några har jobbat här i princip hela sina vuxna liv. Det är mycket kompetens och erfarenhet som försvinner.
Han säger att flera av DIK-medlemmarna han pratat med på biblioteket är upprörda efter beskedet.
– Man känner att kollegor man jobbat med i flera år behandlas illa. Och man har nog svårt att förstå varför man inte låter det ske naturligt med pensionsavgångar under kommande år.
Förändringen kallas alltså kompetensväxling och biblioteksassistenterna ska ersättas med roller som bibliotekarier, bibliotekspedagoger, verksamhetsutvecklare och kulturpedagoger– något som Norrköpings Tidningar var först med att berätta.
Att biblioteket i första hand anställer bibliotekarier tycker Gustav Hedlund är rimligt, men menar också att olika roller behövs i en biblioteksverksamhet.
– De uppgifter som assistenter typiskt arbetar med är ofta grunden i verksamheten, det vill säga böckernas cirkulation. Självklart så kan och bör bibliotekarier arbeta med de uppgifterna också. Men man kan ju resonera så att det blir dyrt att betala bibliotekarier för att utföra så kallat okvalificerat arbete, om vi bara har bibliotekarier anställda. Jag motsätter inte att balansen kanske kan justeras, men jag tror nog det är bra att ha båda delarna.
”Vi tycker ändå att man bör ha någon sorts idé om hur verksamheten ska förändras i praktiken.”
Enligt den information som personalen har fått så kommer det anställas ett färre antal jämfört med hur många biblioteksassistenter som får sluta. Det ser Gustav Hedlund flera risker med.
– Man pratar om ”funktionsbaserat arbetssätt”, men för mig är det väldigt oklart vad det betyder. Man behöver inte ha exakt alla svar på en gång, men vi tycker ändå att man bör ha någon sorts idé om hur verksamheten ska förändras i praktiken. Hur ska alla uppgifter utföras, och ska vi skära ner på något för att få ihop det på färre personer? En betydande risk jag ser är att vi står med en verksamhet som inte går ihop när beslutet är taget för länge sen och det är för sent att backa.
Eva Hanzén, bildnings- och kulturchef i Norrköpings kommun svarar på Magasin K:s frågor med en ”framtagen FAQ”, ett dokument där det bland annat står under rubriken Övergripande budskap att det är en ”kompetensväxling och inte en nedskärning” och att ”personalstrukturen förändras för att möta nya krav”.
Uppdatering: 2025-03-07
Norrköpings kommuns bildnings- och kulturchef Eva Hanzén skriver i ett mejl till Magasin K att förändringen inte är en nedskärning och att fler i personalen behöver kunna göra allt som efterfrågas. Hon håller inte med om att vissa arbetsuppgifter skulle vara så kallade okvalificerade uppgifter.
– Bibliotekets krav på anställda är att alla ska kunna utföra alla [uppgifter] men också ha en fördjupning på en eller flera områden. Alla de arbetsuppgifter som finns på ett bibliotek är väsentliga för att verksamheten ska fungera och är då således bibliotekarieruppgifter.
Hon skriver också att det är av stor vikt för ledningen för biblioteket i Norrköping att alla medarbetare får adekvat information och behandlas väl.
Betydligt färre personer kommer anställas jämfört med hur många som får sluta – vad säger du till medarbetare som är oroliga för den framtida arbetsbelastningen?
– I Norrköpings hela biblioteksväsende arbetar 65 personer. Tjugoen har titeln biblioteksassistent, vilket är en markant andel – över 30 procent. Här sticker Norrköping ut vid jämförelse. Några av dessa kommer undantas i förändringen, flera med specialkompetens som i övrigt saknas. Flera i gruppen arbetar inte heltid, och flera har vi i dagsläget inte lönekostnader för. Vi kommer ersätta assistentgruppen med bibliotekarier, biblioteks- och kulturpedagoger och verksamhetsutvecklare med relevant högskoleutbildning till den grad vi har personalbudget för, därav ingen besparing, skriver Eva Hanzén.
Ska det skäras ner på något i verksamheten när det blir färre i personalen?
– Nej. Vi ser fram emot att med adekvat kompetens och kapacitet över hela linjen kunna effektivisera flertalet processer och höja kvaliteten i servicen vi levererar, skriver Eva Hanzén.