Sveriges akademikers centralorganisation (Saco) har beställt statistik för att kunna följa upp akademikers tillgång till det nya omställningsstudiestödet. Statistiken, som kommer från CSN och SCB, visar att av de beslut som fattats under de första fyra ansökningsomgångarna är det grundskolelärare som utgör den största yrkesgruppen bland akademiker, med drygt 600 beslut.
Bland de största akademikergrupperna som fått beslut om stödet finns även två av DIK:s professioner med: informatörer, kommunikatörer och PR-specialister samt bibliotekarier och arkivarier.
Totalt rör det sig om drygt 130 beslut för kommunikatörer samt närmare 70 för bibliotekarier och arkivarier. För dessa två grupper är fristående kurser och masterutbildningar de populäraste, men därefter skiljer sig preferenserna åt.
Bland kommunikatörerna är den tredje och fjärde populäraste utbildningsinriktningen socialt arbete och omsorg samt journalistik och information. Bland bibliotekarierna och arkivarierna kommer hälso- och sjukvård samt informations- och kommunikationsteknik på tredje och fjärde plats.
Sammanlagt har drygt 18 300 beslut fattats för akademiker som sökt det nya omställningsstudiestödet fram till mitten av september 2024. Av dessa beslut har nära 40 procent lett till bifall.
Enligt Hedvig Modin, utredare på Saco, är det dock för tidigt att dra långtgående slutsatser om akademikernas sökmönster.
– När fler beslut har hunnit tas kommer det att gå att analysera djupare. En brist är att CSN:s hantering av statistiken sätter käppar i hjulet för analysen. Till exempel är det en stor brist att fristående kurser klumpas ihop och att vi inte kan få någon information om inriktningen på de studierna, särskilt som det är den vanligaste inriktningen för studier med omställningsstudiestöd bland akademiker, säger hon.
Det här sökte kommunikatörerna
- Bred, generell inkl. kurser
- Övrigt, inkl. master
- Socialt arbete och omsorg
- Journalistik och information
- Samhälls- och beteendevetenskap
- Teknik och teknisk industri
Det här sökte bibliotekarierna och arkivarierna
- Bred, generell inkl. kurser
- Övrigt, inkl. master
- Hälso- och sjukvård
- Informations- och kommunikationsteknik
- Pedagogik och lärarutbildning
- Journalistik och information