Den sista september 2022 var 967 kommunikatörer inskrivna på Arbetsförmedlingen, det lägsta antalet på tio år. Samma datum 2024 är det 1 626 som är inskrivna som arbetslösa, vilket motsvarar en ökning på 68 procent på två år. Det visar Magasin K:s genomgång av Arbetsförmedlingens statistik. Bara under pandemiåret 2020 var fler inskrivna, och det marginellt.
– Vi ser att lågkonjunkturen har påverkat hela arbetsmarknaden. Att då även kommunikatörer och informatörer nu påverkas, det är en naturlig del, säger Kerstin Eriksson, analytiker på Arbetsförmedlingens prognosenhet.
Samtidigt måste man vara försiktig när det gäller jämförelser på bara några år, betonar hon, då det kan det finnas fler anledningar utöver en svagare arbetsmarknad som förklarar förändringen.
– Ökningen kan delvis bero på att personer som arbetat i närliggande yrken och blivit arbetslösa i rådande lågkonjunktur skriver in sig som kommunikatörer igen. Men visst är det en ökning, så är det ju, säger Kerstin Eriksson.
Ökningen om 68 procent när det kommer till antalet inskrivna arbetslösa kommunikatörer kan jämföras med arbetskraften i stort och med personer med eftergymnasial utbildning, där ökningen av antalet inskrivna arbetslösa under samma period ligger på 8 respektive 21 procent. En utveckling som ännu inte avstannat, enligt Arbetsförmedlingen.
– Just nu går arbetslösheten upp på hela arbetsmarknaden, men i våra prognoser förutspår vi att det kommer vända under 2025. Exakt när vet vi inte riktigt, men det påverkas av ränteläget, bostadsbyggandet och den privata konsumtionen, säger Kerstin Eriksson.
Kerstin Eriksson är analytiker på Arbetsförmedlingens prognosenhet.
Foto: Eva Dalin
Om framtiden för ”informatörer, kommunikatörer och pr-specialister”, som yrkesgruppen benämns i den officiella statistiken, säger hon att Arbetsförmedlingens bedömning är att det är ”medelstora” möjligheter att få jobb inom yrket.
– Det betyder att vi ser en balanserad arbetsmarknad och att prognosen är att efterfrågan på kommunikatörer förväntas förbli oförändrad på fem års sikt.
Det betyder att vi ser en balanserad arbetsmarknad och att prognosen är att efterfrågan på kommunikatörer förväntas förbli oförändrad på fem års sikt.
Med det sagt, tillägger Kerstin Eriksson, är kommunikationsyrket ett av dem som i hög grad påverkas av den strukturomvandling som just nu sker på arbetsmarknaden, med automatisering, digitalisering och AI. Vilket betyder att kompetensen som krävs för att hantera den här utvecklingen kommer att vara viktig framåt.
– Som informatör, kommunikatör och pr-specialist ska du kunna använda och hantera de här verktygen. Det kan möjligtvis påverka sammansättningen av de kompetenser som efterfrågas. Samtidigt är nyhetsflödet stort och intensivt och därför är också den kompetensen, att kunna bevaka det, en viktig roll i samhället.
Ökande arbetslöshet
2022 fanns det 21 779 anställda informatörer, kommunikatörer och pr-specialister i Sverige enligt SCB:s yrkesregister. Samma år i september var det 924 kommunikatörer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen, vilket enligt Magasin K:s uträkning ger en arbetslöshet om 4,3 procent.
Några nyare siffror finns ännu inte att tillgå från SCB, men om vi utgår ifrån att gruppen kommer öka i samma takt som de senaste åren, med cirka 700 nya yrkesverksamma per år, ger Magasin K:s uträkning en arbetslöshet i gruppen om 6,5 procent i september 2024.
I hela arbetskraften i september 2024 låg arbetslösheten på 6,8 procent enligt Arbetsförmedlingens definition och på 8,2 procent enligt SCB:s definition.