I rapporten ”Hur mår chefen?” har företaget Falck (fd Previa) kartlagt chefernas hälsa men också tittat på hur chefers mående och medarbetares mående skiljer sig. Rapporten visar att chefer inom de flesta områden skattar sin hälsa något bättre än medarbetarbetarna, men det finns två områden som sticker ut negativt. Fler chefer än medarbetare uppger stress som kan innebära risk för ohälsa och fler chefer än medarbetare uppger alkoholvanor som kan innebära ett riskdrickande.
– Att vara chef idag innebär höga krav och förväntningar från både ledning och medarbetare. Men även chefen är medarbetare med rätt till en hållbar arbetsmiljö, säger Lena-Karin Allinger, psykolog och organisationskonsult på Falck i ett pressmeddelande.
De tillfrågade cheferna upplever generellt att de har ett meningsfullt och stimulerande uppdrag. Cheferna uppger ett bättre mående än medarbetare när det gäller allmänt hälsotillstånd, motion, besvär i rörelseapparaten, övergripande social och organisatorisk arbetsmiljö, sömn samt energinivåer.
”Hur mår chefen” bygger på 4 256 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda med chefer första januari 2023 till sista december 2023 över hela landet. Jämförelserna med medarbetare bygger på 23 934 hälso- och arbetsmiljöprofiler genomförda under samma tidsperiod.