Hoppa till innehåll
Annonsera
Om tidningen
Nyhetsbrev
Till Magasin K
Kontakt/Tipsa
Nyheter
Samtal
Guider
Platsannonser
Annonsera
Om tidningen
Nyhetsbrev
Nyheter
Samtal
Guider
Platsannonser
Annonsera
Om tidningen
Nyhetsbrev
Nyheter
Samtal
Guider
Platsannonser
Guider

Mellanchef? Så undviker du att bli klämd

Mellanchefen arbetar i gränslandet mellan högre ledning och anställda, vilket inte alltid är enkelt. DIK:s chefsrådgivare Johanna Hektor listar sina fem bästa knep för att klara den balansen.
  • Rebecka Gordan
  • 4 mars 2024
Johanna Hektor

En bra chef är trygg i sig själv och har hög integritet, säger DIK:s chefsrådgivare Johanna Hektor.

Foto: Alexander Donka

Du ska ha koll på helheten, vara en bra ledare och kunna driva förändring. Du kan behöva reda ut konflikter, chefa över tidigare kollegor eller vinna förtroendet hos ett stukat team. Men av mellanchefens många utmaningar är troligen det svåraste känslan att bli klämd, säger Johanna Hektor, chefsrådgivare på DIK:

– Som mellanchef kan du ha väldigt starka förväntningar och krav från två håll, där du blir klämd som en hamburgare mellan två bröd.

Ibland kan den här situationen leda till att man behöver agera i strid mot sina värderingar, vilket enligt Johanna Hektors erfarenhet är bland det jobbigaste man kan råka ut för som mellanchef.

– Kanske ska det göras nedskärningar där arbetsgivaren väljer ett spår som drabbar din verksamhet hårt, samtidigt som du kämpat för ett annat alternativ. I det fallet kan det vara väldigt svårt att gå tillbaka till gruppen med det beskedet, samtidigt som du måste vara språkrör för beslutet.

Johanna Hektor säger de tuffaste lägena ofta bottnar i att mellanchefen själv inte fått tillräckligt bra förutsättningar från sin egen chef.

– Det kan vara en frånvarande chef som inte ger dig stöd eller resurser för att lösa en fråga, eller en chef som hänger över axeln och inte ger ordentliga mandat. Båda är lika illa. Det viktigaste ens närmaste chef kan göra är därför att sätta tydliga ramar för ens roll, säger Johanna Hektor.

Fem knep för mellanchefen– så undviker du att klämmas mellan anställda och ledning

Ligg steget före
Om det går – ligg steget före, planera och fundera över vad som kan uppstå. Tänker du framåt får du koll på läget och det ger arbetsro. En god beredskap gör också att du kan svara på frågor från medarbetarna och förbereda dem på er tidslinje. Det ger både dig och dem förutsättningar för att lyckas.

Våga delegera
Om du tror att du ska gå in och göra allt gör du dig själv en otjänst. Våga delegera och gör det väldigt tydligt, så att medarbetarna förstår sin roll i helheten. Prata om vad ni är satta att göra i arbetsgruppen: vad du gör, vad var och en har för uppdrag och vad ni gör tillsammans. Och se till att det blir leverans.

Följ upp flexibelt
Att följa upp kan vara att hålla koll på att saker levereras i tid, men du bör också vara beredd att kalibrera. Få verksamheter fungerar som en fabrik och bra uppföljning handlar därför om din förmåga till omprioritering och att du är flexibel utifrån hur det faktiskt går. På så sätt tar du ansvar för att ni går i mål.

Ta hjälp från fler
För att man inte ska känna sig utsatt och ensam är det viktigt att ta hjälp. Nummer ett är att dialogen med din egen chef är bra och tydlig. Andra chefer på samma nivå kan kanske inte hjälpa dig i detaljer, men har säkert löst liknande företeelser, så ta stöd i dem. En extern mentor att bolla med är ofta givande. Slutligen kan man fråga sina medarbetare: ”Jag vet inte hur vi ska lösa det här – hur tänker ni?” Du som chef behöver inte alltid veta bäst.

Stå upp för det du vet
Som mellanchef är det viktigt att vara tydlig: mot medarbetarna – men också uppåt. Att våga ta strid för det du vet och att våga argumentera för det du bedömer är viktigt kräver mod och kurage. Samtidigt är det en framgångsfaktor, för det är du som har koll på hur er verksamhet samspelar med helheten och vilka konsekvenser och reaktioner ett högre beslut kan få.

  • Rebecka Gordan
  • 4 mars 2024

Ämnen i artikeln:

  • Ledarskap

Liknande läsning:

Christian Uhr
Guider

”En krisplanering är ovärderlig när det väl gäller”

Guider

”En krisplanering är ovärderlig när det väl gäller”

Christian Uhr
Jennie Zetterström
Guider

Så lyckas du i intervjun – medieexpertens bästa tips till chefer

Guider

Så lyckas du i intervjun – medieexpertens bästa tips till chefer

Jennie Zetterström
Hybrida arbetslivet
Guider

Så förändras ledarskapet i det hybrida arbetslivet

Guider

Så förändras ledarskapet i det hybrida arbetslivet

Hybrida arbetslivet

Mest läst

Andra läser

Guider
”En krisplanering är ovärderlig när det väl gäller”
Samtal
”Vi kan inte kompromissa med armlängds avstånd”
Guider
Så lyckas du i intervjun – medieexpertens bästa tips till chefer

Prenumerera på Magasin K Chefs nyhetsbrev

Varje månad skickar Magasin K Chef ett nyhetsbrev med journalistik för chefer inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. Chefsmedlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte chefsmedlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.



Personuppgiftspolicy

Nyheter
Samtal
Guider
Platsannonser
Om Magasin K

Magasin K är en tidning för DIK:s medlemmar och andra som är intresserade av utvecklingen och villkoren inom kultur, kommunikation och i kreativ sektor. Artiklar och bilder är skyddade enligt lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering är förbjuden. Citera oss gärna men ange källan.

Kontakt

Har du ett tips som du vill att Magasin K ska skriva om? Hör av dig direkt till någon av oss som jobbar på tidningen eller mejla redaktion@magasink.se

Chefredaktör och ansvarig utgivare:

Susanne Claesson
susanne.claesson@magasink.se
08-480 040 41

Annonsera

Vill du nå anställda, egenföretagare och studenter inom kultur- och kommunikationsbranschen? Då ska du annonsera på magasink.se och i vårt nyhetsbrev som når 18 000 prenumeranter. Kontakta annons@dik.se för bokning av annons.

© Magasin K, 2025

Personuppgiftspolicy

Producerad av Torino