Annons:
Bildmuseet

Så fungerar omställningsstudiestödet

Vill du byta karriärbana eller specialisera dig inom ditt yrkesområde? Med det nya omställningsstudiestödet kan du som är anställd studera och samtidigt behålla en del av lönen. Magasin K reder ut hur det fungerar.

Omställningsstudiestödet

Om du är anställd har du rätt att få tjänstledigt för studier.

Foto: Istock

Det har varit rusning till det nya omställningsstudiestödet. CSN, som är ansvarig myndighet, har fått in runt 20 000 ansökningar sedan ansökningstiden startade den 1 oktober. Men att ansöka är uppenbarligen inte helt lätt – hittills har CSN bara beviljat 4 ansökningar. Samtidigt har 1500 fått avslag och det på grund av att ansökningarna inte uppfyller alla villkor. Och om du måste komplettera din ansökan blir handläggningstiden längre.

Här är kraven du ska ha koll på innan du ansöker.

Arbetstiden som räknas
Du som söker måste har arbetat åtta år de senaste fjorton åren. Om du haft föräldrapenning eller sjukpenning så räknas det in som arbetstid – det spelar alltså ingen roll om du till exempel varit föräldraledig en längre period. Du måste också ha arbetat 12 månader av de senaste 24 månaderna. Du får heller inte vara yngre än 27 år eller äldre än 62 år.

Behovet av kompetensen
I teorin så ger alla utbildningar som ger rätt till studiestöd också rätt till omställningsstöd. Men, utbildningen måste ”stärka din ställning på arbetsmarknaden” vilket betyder att det måste finnas ett behov av den kompetens eller det yrke som du vill utbilda dig till. Om det är stor konkurrens och få jobb inom ett visst yrkesområde så är det inte säkert att du har rätt till stöd under en sådan utbildning.

Omställningsorganisationer ska hjälpa till
Om det är svårt att själv veta om en utbildning ger rätt till omställningsstudiestöd kan du ta hjälp av din så kallade omställningsorganisation. Den ska kunna ge dig yrkesvägledning och hjälpa dig att bedöma om en utbildning gör dig starkare på arbetsmarknaden. Organisationen hjälper också till med din ansökan. Vilken omställningsorganisation du tillhör beror på var du jobbar. För DIK:s medlemmar är det bland andra dessa organisationer som gäller: 

https://www.omstallningsfonden.se/
https://www.tsn.se/
https://nysteget.se/

Ansök till både utbildningen och till CSN
Du kan ansöka om omställningsstudiestöd även om du ännu inte fått antagningsbeskedet från det lärosäte eller skola där du vill studera. Handläggningstiden hos CSN är 10-12 veckor så det kan också vara så att du hinner börja på utbildningen innan du fått besked från CSN. Om du har rätt till stöd får du bidraget retroaktivt.

Kollektivavtalet kan fylla upp
Den högsta ersättningen du kan få av CSN under 2023 är 5 143 kronor per vecka, före skatt. Men du kan i vissa fall få mer ersättning genom ditt kollektivavtal eller av omställningsorganisationen. Det kan också finnas möjlighet att ta kompletterande studielån.

Då kan du skicka in ansökan
Just nu pågår ansökningsperioden för utbildningar som börjar från och med 1 januari 2023. En ny ansökningsperiod för höstterminen 2023 öppnar den 1 april.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Aktuella ämnen:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.