FRÅGA: Skolbiblioteksutredningen föreslår att alla elever ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek – vill ni genomföra förslaget?
Socialdemokraterna. Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson:
”Skolbiblioteken har en viktig roll för att främja både elevers läsande, kunskaper samt medie- och informationskunnighet. Därför har vi gjort satsningar på bland annat personalförstärkningar i skolbibliotek och genom Läslyftet satsat på kompetensutveckling för skolbibliotekarier. Skolbiblioteken har lyfts in i läroplanerna. När det gäller utredningens förslag är de nu under beredning på regeringskansliet. I dag ser vi att både tillgången till bibliotek och bemanningen på dessa skiljer sig kraftigt mellan skolor. Vinstjakt driver en del att försöka kalla en boklåda i en korridor för ett bibliotek och det är inte acceptabelt.”
Centerpartiet. Catarina Deremar, kulturpolitisk talesperson:
”Vi är i grunden positiva till förslaget men anser att det behöver finnas en viss flexibilitet för små skolor. Man kan där i vissa fall i stället lösa det genom nära samverkan med ett folkbibliotek.”
Miljöpartiet. Amanda Lind, kulturpolitisk talesperson:
”Vi anser att barns och ungas likvärdiga tillgång till bemannade skolbibliotek måste prioriteras. Idag ser tillgången till bemannade skolbibliotek mycket olika ut för Sveriges elever och det är oacceptabelt. Det räcker inte, som Friskolornas riksförbund menar, med lite böcker som ställs fram i en korridor för att lotsa eleverna till läslust. En bibliotekarie har med sin kompetens helt andra möjligheter att stimulera till läsning och kan dessutom vara en tillgång för hela skolverksamheten. Miljöpartiet var drivande för att skolbiblioteksutredningen skulle tillsättas och nu går vi till val på att genomföra dess förslag samt tillsätta budget för att det ska bli verklighet.”
Sverigedemokraterna. Bo Broman, kulturpolitisk talesperson:
”Vi anser att det är viktigt att elever läser böcker och har tillgång till bibliotek. För att inte stjälpa små skolor måste skolor själva avgöra om de ska nyttja allmänna bibliotek eller tillhandahålla egna bemannade bibliotek.”
Liberalerna. Christer Nylander, kulturpolitisk talesperson:
”Ja, vi vill att alla elever ska ha tillgång till bemannat skolbibliotek. Det är en viktig del i såväl vår kulturpolitik som skolpolitik.”
Vänsterpartiet. Vasiliki Tsouplaki, kulturpolitisk talesperson:
”Ja, vi har bland annat till riksdagen föreslagit att det ska finnas krav på skolbibliotekarier i skollagen och i vårt budgetförslag avsatt medel till kommunerna för att bygga upp skolbibliotek. Vi har också satsat på fler utbildningsplatser för skolbibliotekarier.”
Kristdemokraterna. Roland Utbult, kulturpolitisk talesperson:
”Vi menar att skolbiblioteken är viktig för elevers bildning och lästräning. Kristdemokraterna är positiva till att ha bemannade skolbibliotek. Vi anser samtidigt att kommunerna själva ska ha makten att bestämma i vilken grad de vill bemanna sina skolbibliotek.”
Moderaterna, Kristina Axén Olin, kulturpolitisk talesperson:
”Alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek enligt lagen. Vissa undantag medges i mindre orter där lösningen kan vara ett samarbete med ett folkbibliotek. För ett par år sedan presenterades en statlig utredning med många förslag gällande skolbibliotek. Tyvärr har regeringen valt att inte lägga fram en proposition till riksdagen gällande utredningens förslag, vilket vi beklagar. Moderaterna vill se en ökad tillgång av utbildade skolbibliotekarier och bättre samverkan mellan ledning och lärare. Rektorers kunskap om hur skolbibliotek kan integreras i undervisningen, behöver förstärkas.”
Så tycker DIK
Anna Troberg förbundsordförande: ”DIK kräver att alla elever ska ha tillgång till ett bemannat skolbibliotek. Förbundet kräver också att bemanningen i första hand ska utgöras av utbildade bibliotekarier, vilket i sin tur kräver fler utbildade bibliotekarier.”