Rebecka Gordan är ny reporter på Magasin K

”Min första prioritet är att lära känna våra läsare, få koll på deras arbetsvardag, utmaningar och önskemål” säger Rebecka Gordan.

Rebecka Gordan

Foto: Alexander Donka

Vad har du gjort tidigare?

– Jag kommer närmast från tidningen Arkitekten där jag bevakat arkitekternas bransch och arbetsliv. Jag har en master i journalistik och har tidigare arbetat för tidningar som SvD Kultur, Södermalmsnytt och The Architect’s Newspaper i New York.

– Sedan har jag också medverkat i och varit redaktör för flera böcker, bland annat på uppdrag för konsthallen Färgfabriken med fokus på konst, demokrati och stadsutveckling. Det känns som det mesta jag har gjort utgår från min kandidat i modern historia, där idéhistoria och arkitekturhistoria också ingår.

Vilka frågor ser du fram emot att bevaka?

– De fackliga frågorna ligger mig varmt om hjärtat och jag har själv varit förtroendevald och ombud på Journalistförbundets kongress. Det kan vara allt från lön till likabehandling och arbetsmiljö. Att gå från arkitekternas sfär in den otroligt breda kreativa och kulturella värld som DIK:s medlemmar rör sig i känns också väldigt inspirerande, det finns så många att porträttera, så mycket att granska. 

Vad tar du tag i allra först?

– Valet står förstås högt på redaktionens lista. Jag hoppas att vi ska kunna bidra med att bena ut politiken så att det blir tydligare var de olika partierna står när det kommer till just DIK:s medlemmars frågor.

– Annars är min första prioritet är att lära känna våra läsare, få koll på deras arbetsvardag, utmaningar och önskemål. Till stor det kommer det ske online, men jag ser också fram emot att mötas i den fysiska verkligheten, att lyssna in och att ta emot tips.

5 X Rebecka Gordan

Senaste sedda utställning: Vårsalongen på Liljevalchs, alltid lika kul att se. Årets bästa, hittills, är annars utställningen om de japanska Boro-textilierna på Östasiatiska, både gripande och intressant. Och Pettson och Findus på Sundsvalls museum, så välgjord!

Senaste bibliotekslån: Sagan om den underbara familjen Kanin och Djupsjöns hemlighet av Joanna Björnstjerna. Det finns så många fina barnbibliotek, älskar att besöka dem med min treåring och ettåring.

En kulturupplevelse som berörde: Performancekonstnären Marina Abramovićs retrospektiv på Moma i New York år 2010, den gick verkligen under huden. Även verket som hon uppförde för Moderna museet, med körsångare i gamla Skeppsholmskyrkan, var något särskilt. Annars är utgrävningarna av Pompeji utanför Neapel är bland det mest fascinerande jag sett.

Museum jag vill besöka: National Museum of African American History and Culture i Washington DC, som ritats av stjärnarkitekten David Adjaye. Det verkar vara en fantastisk upplevelse rent interiört samtidigt som museet förstås förmedlar en oerhört viktig historia.

Favoritkonstnär: Ända sedan jag såg Sally Mann på Kulturhuset i Stockholm har jag återkommit till hennes suggestiva och personliga fotografier.

Ämnen i artikeln:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev


Kraven på kommunikatörerna

Annons:
DIK annons
Annons:

Aktuella ämnen: