Målet är att nå 90 000 invånare till år 2030, så för att konkurrera om arbetskraft och locka fler till Skellefteå kommun krävs nytänkande. Ett exempel är den uppmärksammade rekryteringskampanjen ”Ett jobb utan gränser”, där kandidaten själv fick välja lön, titel och arbetsuppgifter. Kampanjen var både ett sätt att rekrytera och att öka kännedomen om kommunen som arbetsgivare.
– Vi har en låg arbetslöshet, konkurrerar med många andra arbetsgivare och behöver rekrytera uppåt 1 500 personer per år. Vi ville vara modiga, våga sticka ut och testa något nytt, säger kommunens kommunikationschef Gabriella Hahr Werkmäster.
Jobbkampanjen, en del av kommunens långsiktiga kommunikationskoncept ”Jobba i en kommun utan gränser”, gav resultat. Med 535 ansökningar – tio gånger fler än normalt – och ett stort genomslag i både sociala och traditionella medier, blev den en framgång men fick också kritik.
– Det fanns också de som tyckte att man som kommun inte ska göra den här typen av annonseringar. Men till syvende och sist handlar det ju om att hitta sätt att skapa och öka kännedomen om lediga jobb i kommunen, och att fler ska söka jobben, säger Gabriella Hahr Werkmäster.
Skellefteå kommun genomgår en radikal omvandling. Satsningar på hållbar utveckling och grön omställning har gjort staden attraktiv för både företag och arbetskraft. Etableringar som Northvolts batterifabrik har drivit på och stärkt Skellefteås rykte som ett ”superetableringsområde”.
För kommunikationsarbetet innebär det att navigera i en situation utan tydliga mallar eller förebilder, förklarar Gabriella Hahr Werkmäster.
– Vi har ingen annan att titta på. Vi får hitta lösningar själva, testa och utmana systemen. Det är både roligt och utmanande.
En del av det nya är att många av de nyinflyttade har ursprung från olika delar av världen.
– Vi ska förklara alltifrån vad Skellefteå är, hur en kommun fungerar och hur barnomsorg och andra samhällstjänster är uppbyggda. Dessutom ska det kommuniceras på många olika språk, säger Gabriella Hahr Werkmäster.
Utöver tillväxtens utmaningar delar Skellefteå också de problem som många andra kommuner brottas med.
– Vi har ökade krav på välfärd och kompetensförsörjning, att behålla och rekrytera medarbetare, vi ska satsa på digitalisering och innovation och naturligtvis ha en kriskommunikation, säger Gabriella Hahr Werkmäster.
Gabriella Hahr Werkmäster förklarar att kommunens politiker sedan lång tid tillbaka har tryckt på vikten av kommunikation, och därför har man satsat hårt på sådant som platsvarumärke, att lyfta kommunen som arbetsgivare och att ha en utarbetad kommunikationsstrategi.
– Vi har stora behov av kommunikation och bra kommunikationskompetens, men självklart behövs det alltid mer.

Skellefteå kommun är stor till ytan, vilket gör att det är långt till nästa kommun. “Då behöver vi samarbeta på alla sätt och vis med alla vi kan, både internt och externt. Och att ha nätverk är jätteviktigt.”
Foto: Jonas Westling
När förändringen går snabbt är internkommunikationen minst lika viktig som den externa, menar Gabriella Hahr Werkmäster.
– Jag försöker hela tiden lyfta hur viktigt det är att våra tusentals medarbetare vet så mycket som möjligt. Sedan kommer de aldrig att veta allt, kommuner är extremt komplexa organisationer, säger hon.
Vad internkommunikation är behöver också breddas, menar Gabriella Hahr Werkmäster. Skellefteå har satsat på kommunikativt ledarskap, vilket innebär att alla chefer genomgår en utbildning i ämnet, och att HR- och kommunikation samarbetar tätt för att stötta dem.
– Medarbetarna tycker fortfarande att chefen är den viktigaste kommunikationskanalen. Så det viktigaste är dialogen mellan chefen och medarbetaren. Det kan vara svårt, och särskilt utmanande för de chefer som sällan träffar sina medarbetare. Intranätet är bra, men det är ett komplement och vi kan inte förlita oss helt på att det når alla, säger.
Under Gabriella Hahr Werkmästers elva år i organisationen har kommunikationens status förändrats.
– När jag började var vi ofta inte med från början, utan kom in i slutet. Så är det inte idag. Vi har kommunikationsstrateger med i alla ledningsgrupper i förvaltningarna och är med i alla stora, viktiga projekt som pågår. Vi är med i allt, från början.
”För mig är det viktigaste att utveckla kommunikationen hela tiden och inte tro att vi är klara.”
Men arbetet med att stärka kommunikationens roll är ständigt pågående.
– För mig är det viktigaste att utveckla kommunikationen hela tiden och inte tro att vi är klara. Vi ska heller inte tro att vi kan gå från A till Ö direkt. Vi måste gå igenom hela alfabetet, och det tar tid. Rom byggdes inte på en dag.
För henne själv är det just förändringen som är det mest stimulerande i jobbet.
– Det är fantastiskt att få vara i en kommun där så mycket händer och man måste lära sig nya saker hela tiden.
Samtidigt är det också den största utmaningen – att hela tiden behöva anpassa sig efter förändring.
– Men med 30 års erfarenhet inom kommunikation kan jag vila i att det är positivt att saker förändras.