Kulturförvaltningen i Göteborg föreslår att Linnéstadens bibliotek ska stänga och att verksamheten flyttas till kulturhuset Frilagret. Biblioteket ska få ett nytt namn och ha en programinriktning mot barn och unga. I samma veva ska en del av kulturverksamheten för unga som i dag bedrivs i Frilagret spridas ut till andra kulturhus i staden.
Det nya biblioteket föreslås också ta över driften av stadens Världslitteraturhus, som har ett flertal olika verksamheter. Lokalerna där dagens Världslitteraturhus huserar ska istället få en ny inriktning med fokus på unga vuxna och vuxna i lärande. Barnavdelningen i det nuvarande Världslitteraturhuset upphör om förslaget går igenom.
I kulturförvaltningens utredning, som man gjort på uppdrag av kulturnämnden, föreslås också att Majornas bibliotek stänger och ersätts tillfälligt av en så kallad servicestation i entrén på Sjöfartsmuseet Akvariet. Majornas bibliotek ska efter renoveringen ha fokus på barn 0-12 år, deras vuxna samt äldre besökare.
Carolina Dennisdotter, kommunombud DIK i Göteborg, säger till Magasin K att om biblioteken renoveras och flyttas finns det flera arbetsmiljöaspekter att ta hänsyn till.
– Bland direkt berörda medarbetare finns ju en oro i osäkerheten att inte veta vad som händer med deras tjänster och placeringar. Sen ökar ju trycket på de kringliggande kulturhusen och biblioteken som kommer behöva fler resurser för att ta hand om besökarna under tiden.

Carolina Dennisdotter, kommunombud DIK.
Hon pekar också på att en eventuell servicestation som ersättning för Majornas bibliotek kommer ligga i ett av stadens mest besökta museer.
– Då är det klart att man funderar på hur det påverkar medarbetarna där, så det är sådana aspekter som vi får ha med oss in i riskanalysarbetet. Det viktigaste är att medarbetarna får information och görs delaktiga under processen för det är klart att det väcker en del frågor och oro med sådana här stora förändringar.
Carolina Dennisdotter tror dock att förslaget kommer innebära en bättre arbetsmiljö på sikt.
– Det har funnits brister i arbetsmiljön på de tre biblioteken som nu tas om hand genom nya eller renoverade lokaler som blir uppdaterade och anpassade efter dagens verksamhet och det blir såklart en nystart och en bättre arbetsmiljö. Förslaget innebär också en förstärkning av arbetet med deltagardriven verksamhet på kulturhusen.
”Det viktigaste är att medarbetarna får information och görs delaktiga under processen.”
Jonna Ulin, avdelningschef för Göteborgs bibliotek och kulturhus, vill inte föregå kulturnämndens beslut men skriver i ett mejl till Magasin K att det är ett samlingsärende med flera förslag som påverkar varandra.
– Kulturnämnden ska ta ställning till det som ett helhetsförslag och alla delar är beroende av varandra, skriver Jonna Ulin.
Enligt förvaltningens utredning kommer alla kompetenser och roller som finns i dag på biblioteken, fortsatt att behövas.
– Vi bedömer att förslagen i ärendet bättre bemöter behoven hos dem vi är till för, skapar mer ändamålsenliga lokaler och en förbättrad miljö för våra medarbetare och besökare samt minskar nämndens fasta lokalkostnader, skriver Jonna Ulin.
Under pandemin tappade biblioteken i Göteborg besökare och alla enheter har inte fått tillbaka besöksantalet. Carolina Dennisdotter ser en risk med att förändringen innebär att en del besökare får längre till sitt bibliotek och delvis ett annat utbud.
– Vi vet att närhetsprincipen är viktig när det gäller att ta sig till bibliotek och den här förändringen innebär ju att Majornas bibliotek kommer vara stängt under renovering, Linnéstadens bibliotek kommer stänga och Världslitteraturhuset skär ner verksamheten för till exempel barnen, säger Carolina Dennisdotter.
Kulturnämnden fattar beslut om förslagen nu på måndag den 26 augusti.