Det var ett väntat beslut som kulturnämnden i Göteborg tog i måndags om att stänga Kärra och Trulsegårdens bibliotek. Bakgrunden är ett stort underskott i kulturförvaltningens budget, men också ett beslut om att skolor och folkbibliotek inte ska dela lokaler eftersom de ligger under olika förvaltningar.
Biblioteken i Kärra och Trulsegården hyr i dag in sig i Klarebergsskolan respektive Trulsegårdsskolan. Genom att stänga biblioteken görs en årlig besparing på drygt två miljoner kronor i hyres- och driftkostnader.
I Kärra uppskattar staden att en ny lokal för biblioteket kan bli tillgänglig närmast 2030, eftersom Kärra centrum håller på att byggas om. Inte heller i Trulsegården har man hittat någon lämplig lokal, där planerar man en utvärdering om fem till tio år.
I stället föreslås bokbuss, uppsökande verksamhet och obemannade så kallade servicestationer, där det går att hämta reservationer som beställts online och lämna tillbaka böcker.

Carolina Dennisdotter, kommunombud för DIK i Göteborg.
Carolina Dennisdotter är kommunombud för DIK i Göteborg och tycker det är problematiskt att staden inte hittat några ersättningslokaler. Att prata om lokaler som kan bli tillgängliga 2030, eller en utredning om fem till tio år, ser hon som för vagt.
– Vi behöver bibliotek nära invånarna, vi vet att det finns en närhetsprincip om man kommer eller inte. Biblioteket är ett rum och en mötesplats som man inte kan få med en servicestation.
Carolina Dennisdotter tillägger att hon inte är mot servicestationer per se och att de kan vara bra komplement för vana låntagare. Samtidigt betonar hon att de inte kan klassas som folkbibliotek, bland annat för att de saknar stöd på plats – vilket försvårar för prioriterade målgrupper som barn, personer med funktionsvariationer och personer med annat modersmål än svenska.
– I Göteborg har biblioteksbesöken gått ner samtidigt som utlånen stiger. Jag tycker inte man bara ska fortsätta bejaka det utan också satsa på aktiviteter och program så att man lockar in nya målgrupper.
Är det en trend du ser, med allt fler servicestationer?
– Ja, jag tycker man ser det oftare som förslag för att kunna ersätta bibliotek. Det blir allt vanligare att prata om att fortsätta bygga ut servicestationer.
”Det blir allt vanligare att prata om att fortsätta bygga ut servicestationer.”
Carolina Dennisdotter anser alltså inte att servicestationer, bokbuss och uppsökande verksamhet kan ersätta ett folkbibliotek. Däremot sade kulturnämndens vice ordförande Ewa Jablonska (L) nyligen till GP att ”lagen säger att vi ska ha folkbibliotek men den säger inte att man måste ha det i en lokal”. Men när Magasin K ringer upp kulturnämndens ordförande Pär Johansson (S) håller han inte alls med om det.
Kärra och Trulsegårdens bibliotek ersätts av bokbuss och servicestationer. Delar du Ewa Jablonskas uppfattning att folkbibliotek inte måste ha lokaler?
– Nej, det håller jag absolut inte med om. Biblioteken måste finnas på en fysisk plats så att det finns möjlighet att komma dit och prata med våra bibliotekarier. Servicestationer är jättebra för de som har en digital mognad. Men det är inte alla det fungerar för. Sedan finns ett stort programutbud på våra bibliotek, den delen är väldigt svår att ersätta.

Pär Johansson, ordförande kulturnämnden i Göteborg. Foto: Anderas Sjöö
Att Kärra och Trulsegårdens bibliotek inte kommer få nya lokaler på flera år, om än alls, förklarar Pär Johansson dels med svårigheterna att hitta passande lokaler, dels med det ekonomiska läget.
– Det är jättetråkigt att vi står i det läget som vi gör nu. Vi har en ekonomisk situation som är pressad från många håll och då behöver vi använda våra resurser på ett långsiktigt hållbart sätt.
Vad är långsiktigt hållbart enligt dig?
– Vi behöver finnas där behoven är som störst och på ett sätt som matchar användarnas behov. Då kan det handla om att i vissa områden ha alternativ biblioteksservice som bokbuss. Men det är inte så att vi lämnar invånarna i Kärra och Trulsegård. Tanken är att fortsatta med läsfrämjande och uppsökande verksamhet, säger Pär Johansson.
Enligt DIK behövs bemannade bibliotek särskilt för de prioriterade målgrupperna. Vad säger du om den kritiken?
– Det är klart att det blir längre för de som bor i de här områdena att ta sig till ett fysiskt bibliotek, men samtidigt är det inte jättelångt till nästa bibliotek, det borde vara möjligt att ta sig dit. Och planen är att komma tillbaka med fysiska bibliotek om behovet kvarstår.
Carolina Dennisdotter, som också sitter som personalrepresentant i kulturnämnden, säger att beslutet inte kom som en överraskning och att bibliotekens anställda, fem i Kärra och två i Trulsegården, ska erbjudas andra tjänster inom förvaltningen.
– De tycker att beslutet är tråkigt, men de inte är oroliga för sina jobb. Samtidigt ser jag, från fackligt håll, att de kommer behöva ta emot invånarnas besvikelse och att man kommer arbeta ett halvår i nedrustning. Det är inte en motiverande arbetsmiljö att känna att allt det arbete man gjort under åren ersätts av bokbuss och servicestationer, säger Carolina Dennisdotter.