Fotograf och bildtekniker

Nordiska museet. Sista ansökningsdag: 2024-05-19.

Är du utbildad fotograf med erfarenhet av digitisering? Vill du arbeta med att bevara och tillgängliggöra Nordiska museets bildskatt?

Vilka är vi?
Nordiska museet handlar om att vara människa. Våra verkliga berättelser, föremål och miljöer speglar hur livet i Norden formas genom möten mellan människor och i samspel med naturen och klimatet. Från nutid hela vägen tillbaka till 1500-talet.
Vi som jobbar här förvaltar tillsammans över 1,5 miljoner föremål, 6 km arkivmaterial, 6 miljoner bilder, över 400 kulturhistoriska byggnader, miljöer, parker och trädgårdar, fiskevatten, skog, jordbruk och jaktmarker.
Men vi stannar inte där. Vi vill vara angelägna i det samtida Norden och fortsätter att samla och dokumentera människors liv här och nu. Under 2024 öppnade vi vår senaste utställning – Nordbor. Museets största utställningssatsning någonsin.

Nystartade projekt
Nordiska museet förvaltar en unik bildskatt om ungefär sex miljoner bilder. Bilderna har samlats sedan sent 1800-tal och fram till idag. Bland fotografierna är de tidiga bilderna av mycket stort intresse då de till stor del dokumenterar liv, arbete, boende och mycket annat i ett Sverige och Norden. Under 2024 startar vi två spännande digitaliseringsprojekt på Nordiska museet; Hotade minnen och Bildminnen för framtiden. Målet med projekten är att genom digitalisering bevara hotat samlingsinnehåll inför framtiden samt att förbättra tillgängligheten till det gemensamma kulturarvet för forskare och allmänheten. Inom ramen för projekten kommer vi att digitalisera och digitalt tillgängliggöra delar av de kultur- och fotografihistoriska bildsamlingarna på Nordiska museet och därmed säkerställa bildinformationen för framtida generationer.

Projekten kommer i huvudsak bestå av projektledare, fotograf och bildtekniker, fotoassistent/bildförmedlare, digitaliseringssamordnare, arkivarie, databaskoordinator samt fotohistorisk expert.

Vad innebär jobbet som Fotograf och bildtekniker?

Som Fotograf och bildtekniker kommer du framför allt att arbeta med digitisering av fotografiskt material, företrädesvis negativ av cellulosanitrat, cellulosaacetat och polyester genom fotografering på ljusbord. Som projektets fotograf kommer du också att ha en viktig roll i att vidareutveckla vår digitiseringsprocess, kompetensutveckla kollegor och kvalitetssäkra digitaliserat material. Inledningsvis ansvarar du för projektetens pilotverksamhet, som syftar till att vidareutveckla digitiseringsmetoder och arbetssätt.

Som Fotograf och bildtekniker arbetar du särskilt med att:

 • Fotografera historiskt bildmaterial, främst negativ av cellulosanitrat, cellulosaacetat och polyester på ljusbord
 • Kvalitetssäkra den digitala överföringsprocessen av fysiska negativ till digitala bilder
 • Vidareutveckla metoder och arbetssätt samt kompetensutveckla andra i projektteamet inom foto och fototeknik
 • Säkerställa att de digitiserade bilderna uppfyller överenskomna kvalitetsstandarder, genom att bland annat genomföra kontroller och justeringar och utföra bildbehandling
 • Säkerställa metadata och filnamn för de digitiserade bilderna och tillföra nya metadata
 • Löpande överblicka digitiseringsprocessen och följa upp överföringen och lagring samt säkerställa metod för säkerhetskopiering

Vem letar vi efter?

Vi letar efter dig som har:

 • Eftergymnasial utbildning som fotograf
 • Minst två års erfarenhet av att arbeta med digitalisering av fotosamlingar på ljusbord, gärna vid en kulturarvsinstitution
 • Vana att hantera fysiska originalnegativ och förmåga att bedöma deras tillstånd inför fotografering
 • Goda kunskaper om inläsningsupplösning, format och kunskap om internationella kvalitetsstandarder inom digitalisering
 • Aktuella kunskaper inom Adobe bildbehandlingsprogram Lightroom

Dina egenskaper och förmågor
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och letar efter dig som är pedagogisk, noggrann, lösningsorienterad och resultatinriktad utan att tumma på kvalitet. Du trivs med att arbeta inom projekt i ett nära samarbete med andra. Du är prestigelös då inom projektet kommer hantera ett stort bildflöde som ska digitaliseras, varav uppgifterna kan vara både utvecklande och repetitiva.
Vidare har du en god administrativ förmåga för att kunna hantera en stor mängd data via främst Excel, samt en för övrigt god IT-vana. Du är flytande i svenska och har goda kunskaper i engelska. Det är meriterande om du tidigare har utvecklat digitaliseringsprocesser med tillhörande tekniska utrustning. Liksom om du har erfarenhet av att tyda skrift på originalkonvolut.

Vad erbjuder vi?

Vi är cirka 140 personer som tillsammans arbetar för att erbjuda inspirerande upplevelser, angelägna utställningar och kulturhistoriska perspektiv med hjälp av föremål och berättelser ur våra samlingar. 

Hos oss får du:

 • En anställning med trygga arbetsvillkor och bra villkor kring semester, föräldraledighet och kompetensutveckling
 • Möjlighet att arbeta på en meningsfull arbetsplats med ett viktigt samhällsuppdrag tillsammans med stimulerande och utvecklande arbetsuppgifter
 • Förmåner i form av rabatter och fribiljetter, friskvårdsbidrag, tjänstepension, möjlighet till löneväxling och sjukvård- och läkemedelskostnader för att nämna några.
 • Möjlighet att arbeta i en av Stockholms mest ikoniska byggnader


Omfattning och placering: 
Tjänsten som Fotograf och bildtekniker är en heltidstjänst med flexibel arbetstid och placering på Djurgården. Tjänsten är kopplat till externfinansierade projekt om cirka 24 månader, med tanke på projektets längd är anställningsformen är tillsvidareanställning med inledande sex månaders provanställning. Tillträde i augusti eller enligt överenskommelse. 

Frågor som gäller anställning besvaras av enhetschef Sven Rentzhog, via sven.rentzhog@nordiskamuseet.se.
Fackliga frågor besvaras av Thomas Adolfsson (SACO) eller Ylva Alriksson (OFR) på tel. 08-519 546 00 (vxl).

Ansökan:

Låter ovan spännande? Då vill vi veta mer om dig!

Varmt välkommen med din ansökan så snart som möjligt och senast den 19 maj. Ansökningar med urval och intervjuer kommer att hanteras fortlöpande så vänta inte med din ansökan! Observera att vi inte emot ansökningar via e-post.

Vi använder oss av en kompetensbaserad rekrytering med dina personliga egenskaper i fokus. Vi vill att vår arbetsplats ska vara en spegling av samhället och eftersträvar mångfald, därför uppmanar vi alla kvalificerade kandidater att söka tjänsten. Vill du läsa mer om vår rekryteringsprocess kan du göra det genom att klicka här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.