Föremålsantikvarie

Västerbottens museum. Sista ansökningsdag: 2024-05-19.

Är du intresserad av kulturhistoriska föremål och vill bidra i arbetet med att tillgängliggöra och utveckla kulturarvet? Har du några års erfarenhet som föremålsantikvarie på museum? Sök då tjänsten som föremålsantikvarie senast den 19 maj 2024.

Västerbottens museum söker en föremålsantikvarie med ansvar för museets kulturhistoriska föremålssamlingar. Samlingen innehåller mer än 100 000 föremål som i huvudsak är använda och tillverkade i Västerbottens län. Föremålen berättar om flertalet ämnesområden; om arbete och fritid, jakt och fiske, om naturbruk, handel och kommunikationer, samisk kultur, länets sjukvård och regementshistoria. Här finns en stor skidsamling och en omfattande textil samling. Samlingarna finns i magasin på museet och magasinslokaler några mil utanför Umeå.

Tjänsten är placerad vid museets samlingsavdelning och du kommer närmast att jobba med en föremålsantikvarie och två registreringsassistenter. På avdelningen finns också fotoantikvarie, foto- och registreringsassistenter och arkivarier. Inom ramen för samlingsförvaltning finns även en konstantikvarie med ansvar för konstsamlingen och en arkeolog med ansvar för den arkeologiska samlingen. 

Dina arbetsuppgifter 

Rollen som föremålsantikvarie innehåller både administrativa, teoretiska och praktiska arbetsuppgifter. Du besvarar interna och externa förfrågningar och handlägger ärenden som insamling, gallring, in- och utlån. Du planerar logistik och arbetar mycket praktiskt med samlingarna med exempelvis magasinering och uppordningsarbete. Du administrerar och arbetar aktivt i museets samlingsförvaltningssystem Sofie. Du tillgängliggör samlingarna för besök av allmänhet, skolor, föreningar och forskare samt vid publika arrangemang. Du hanterar även föremål vid utställningsproduktion. Du är med och utvecklar nya rutiner och riktlinjer för samlingsarbetet och svarar för handledning och stöd för registreringspersonal. Du ingår i museets förvärv och gallringsgrupp där inkommande ärenden diskuteras och beslutas. 

Din kompetens

Vid rekryteringen kommer vi att lägga stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Vi tror att du är självgående och strukturerad vilket märks genom ditt sätt att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt sätt. För att du ska trivas som föremålsantikvarie är det också viktigt att du tycker om att samarbeta vilket märks genom att du lyssnar och kommunicerar med andra människor på ett lyhört och smidigt sätt. Du är noggrann och jobbar på ett kvalitetsmedvetet sätt. Du har en helhetssyn, och förstår din roll, men ser till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

Du som söker har akademisk examen inom föremålsantikvarieprogrammet eller annan relevant akademisk examen inom det kulturhistoriska området. Du har några års yrkeslivserfarenhet som föremålsantikvarie och arbete med samlingsförvaltning på museum. 

Erfarenhet inom samlingsförvaltningssystemet Sofie eller liknande system samt kunskaper om bevarandefrågor är meriterande. 

Du har god kommunikationsförmåga och mycket goda skriftliga kunskaper i svenska. Kunskaper i engelska är ett krav. Du har grundläggande datakunskaper. Erfarenhet att hantera Microsofts olika produkter är ett krav.

Körkort är ett krav. 

Ansökan

Din ansökan innehåller ett CV och ett kortfattat personligt brev med motivering till varför du söker anställningen. Ansökan skickas via mejl till info@vbm.se och ska vara inkommen senast 19 maj, 2024. Märk ansökan med:  ”Föremålsantikvarie, dnr 117/24”. Urval till intervjuer sker löpande. 

Kontakt

Låter det intressant? Tveka inte att söka! Vill du veta mer om jobbet – är du välkommen att kontakta samlingsansvarig chef; Veronica Karlsson via mejl: veronica.karlsson@vbm.se

Facklig företrädare är Annika Suomio Ulander (DIK), som du når på telefonnummer: 070-300 66 49

Inför denna rekrytering har vi redan valt annonskanaler. Vi undanber oss därför kontakt med mediesäljare, rekryteringssajter och liknande

Villkor
Anställningen är heltid, tillsvidare. Provanställning tillämpas. Tillträde enligt överenskommelse.

Mer om oss
Västerbottens museum är ett av landets 24 länsmuseer och bedriver verksamhet med hela Västerbottens län som arbetsfält. Vårt uppdrag är att samla, vårda, visa och levandegöra det regionala kulturarvet och länets kulturmiljöer – från förhistoriska spår och lämningar, till nutida uttryck och idéer. Dessa presenteras på flera olika kreativa sätt, bland annat i utställningar, programverksamhet och pedagogisk verksamhet.

Vi har ett välbesökt museum med utställningshallar, samlingar och arkiv, butik och kafé. På området Gammlia, utanför museibyggnaden, finns också vårt friluftsmuseum som med 40 byggnader berättar om Västerbotten förr och nu. Museet har stora samlingar av kulturhistoriska och arkeologiska föremål, konst, arkivmaterial och fotografier som utgör unika historiska spår att bevara och hämta kunskap från för framtiden. Vi är cirka 70 anställda som besitter en bred kulturarvskompentens inom många områden. Vi erbjuder en kreativ miljö för såväl besökare som för anställda.

Västerbottens museum eftersträvar mångfald och jämställdhet och vi ser därför anställda med olika bakgrund och erfarenhet som berikande för verksamheten.

Läs mer om Västerbottens museum på vbm.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.