Chef till Samlingsenheten på Flygvapenmuseum

Statens försvarshistoriska museer. Sista ansökningsdag: 2024-06-25.

Är du en engagerande och relationsskapande ledare som vill bidra till den fortsatta utvecklingen av Flygvapenmuseum? Drivs du av att tillsammans med dina medarbetare och i samarbete med andra intressenter förvalta och utveckla det försvarshistoriska kulturarvet? Vill du leda en kompetent grupp med stort driv och ansvarstagande? Då kan vi erbjuda en spännande chefsroll med goda möjligheter för just det. 

Statens försvarshistoriska museer (SFHM) SFHM är en statlig myndighet under Kulturdepartementet som har till uppgift att sprida kunskapen om det svenska försvaret genom tiderna och om försvarets roll i samhällsutvecklingen. I SFHM ingår Armémuseum och Flygvapenmuseum, gemensamma funktioner samt Försvarets traditionsnämnd. För mer information om myndigheten: www.sfhm.se 

Flygvapenmuseum 
Flygvapenmuseum i Linköping är ett teknik- och kulturhistoriskt museum med ett nationellt uppdrag att visa det svenska militärflygets utveckling, med utgångspunkt i museets samlingar av världsunika flygplan och andra föremål. Vi är också ett av regionens mest populära besöksmål och strävar efter att alltid ha besökaren i centrum, oavsett om vi arbetar med värdskap eller med museets samlingar. 

Samlingsenheten ansvarar för förvaltning, vård och utveckling av Flygvapenmuseums samlingar, som omfattar föremål, arkiv och bibliotek. En viktig del av enhetens arbete är stöd till andra flyg- och försvarshistoriska museer runt om i landet samt de organisationer som opererar Flygvapenmuseums flygande luftfartyg. Vi har också internationella samarbeten. 

För mer information om Flygvapenmuseum: www.flygvapenmuseum.se 

Ditt uppdrag 
Tillsammans med dina medarbetare skapar du förutsättningar för att Flygvapenmuseums samlingar förvaltas, utvecklas och tillgängliggörs på ett långsiktigt hållbart sätt, för att så många som möjligt ska kunna ta del av kulturarvet och få museiupplevelser som berör. Du leder genom ett kommunikativt och inkluderande ledarskap, där alla medarbetare ges möjlighet att använda sina kompetenser och utvecklas i sina roller för verksamhetens bästa. 

Du har verksamhets-, personal-, och budgetansvar för Samlingsenheten och ingår i Flygvapenmuseums ledningsgrupp. Du utvecklar verksamhetens processer i nära samarbete med din motsvarighet på Armémuseum och bidrar aktivt med din kompetens i SFHM:s ledarnätverk. Du är också engagerad i myndighetsövergripande projekt och uppdrag. 

Din utbildningsbakgrund 
Du ska ha: 
Akademisk examen med inriktning på historia eller kulturarv, alternativt annan inriktning som vi bedömer relevant för innehållet i anställningen. 

Dina kunskaper och erfarenheter

Du ska ha: 

– Erfarenhet av personal-, budget-, och verksamhetsansvar. 

– Förståelse för förvaltning och utveckling av samlingar. 

– Mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och motsvarande god förmåga i engelska. 

Det är meriterande att ha: 

Intresse av det försvarshistoriska kulturarvet och/eller militärflyget. 

Erfarenhet av insamling till museisamlingar eller dokumentationsprojekt.

– Intresse och erfarenhet av det rörliga kulturarvet. 

Dina förmågor och kompetenser 
Ditt ledarskap bygger på förmågan att se individen, gruppen och organisationen som en helhet där alla har bidrar till att den gemensamma uppgiften lyckas. Du strävar aktivt efter att skapa delaktighet och förutsättningar för andra att utvecklas. 

Du upplevs som trovärdig och engagerande i din kommunikation. Du har ett stödjande förhållningssätt samtidigt som du är nytänkande, initiativrik och drivande på ett sätt som skapar engagemang och motivation hos andra. Du drivs också av att samverka och samarbeta med andra och bygga nätverk såväl internt som externt. 

Du ser chefsrollens olika uppgifter som arbetsgivare, verksamhetsföreträdare och ansvarig för resursanvändningen som självklarheter i ditt arbete. Du är en trygg ledare som trivs i rollen, är bekväm med att fatta beslut och har stort förtroende för dina medarbetares kompetens och förmåga. 

I gengäld erbjuder vi ett omväxlande arbete på en trivsam arbetsplats där vi arbetar tillsammans med ett viktigt samhällsuppdrag. 

Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper. 

Frågor om anställningen besvaras av
Noomi Eriksson, museichef, tfn 070-148 09 96 eller e-post noomi.eriksson@flygvapenmuseum.se 

Fackliga representanter
Saco/S: Sofia Svalmark, e-post sofia.svalmark@flygvapenmuseum.se
Seko: Olle Westerberg, e-post olle.westerberg@armemuseum.se 

Anställningsvillkor och tillträde
Tillsvidareanställning med tidsbegränsat förordnande som enhetschef i fem (5) år varefter omprövning sker. Vi tillämpar provanställning i sex (6) månader. Heltid. Lön efter överenskommelse.
Arbetsort: Linköping. Resor i tjänsten förekommer, B-körkort krävs. Tillträde enligt överenskommelse. 

Ansökan
Välkommen att göra din ansökan på https://sfhm.se/om-sfhm/jobb/ senast den 25 juni 2024. Ansökan ska innehålla CV och en kort presentation av dig själv. Statens försvarshistoriska museer (SFHM) arbetar aktivt med likabehandling och strävar efter en jämn könsfördelning. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.