Arkivarie (vikariat)

Myndigheten för tillgängliga medier. Sista ansökningsdag: 2024-05-24.

Vi söker dig som vill bidra till allas rätt att läsa på sina villkor, genom hela livet. Du utgår från läsarens behov och ser till helheten. Du är samarbetsinriktad, generös med din kunskap, prestigelös och nyfiken på nya utmaningar. För dig är ett positivt och inkluderande arbetsklimat viktigt. Med hänsyn till en föränderlig omvärld och läsarnas behov är det även viktigt att du välkomnar utveckling och förändring och ett flexibelt förhållningssätt.

MTM:s vision är ett samhälle där all läsning är tillgänglig. Vi är ett nationellt kunskapscentrum för tillgängliga medier och arbetar för att alla ska ha tillgång till nyheter, litteratur och samhällsinformation. Detta utifrån var och ens förutsättningar, oavsett läsförmåga eller funktionsnedsättning. Vill du vara en del av vårt viktiga, demokratiska uppdrag?

Om befattningen

Vi söker nu dig som under 12 månader vill arbeta som arkivarie hos oss på enheten Lednings- och verksamhetsstöd.

Vi stöttar hela myndigheten och jobbar dagligen för att förverkliga MTM:s mål genom att erbjuda hög kvalité i vårt stöd och säkerställa effektivitet genom ordning och reda i myndighetens interna processer. Enhetens ansvarsområde är HR, internkommunikation, ekonomi och lön, ledningsstöd, verksamhetsplanering och uppföljning, arkiv och registratur, juridik, upphandling och kontorsservice.

MTM är mitt uppe i ett intensivt och högprioriterat arbete att utveckla sin informationshantering och uppdaterar inom ramen för detta vår klassificeringsstruktur, informationshanteringsplan och våra arbetssätt. Du kommer att vara ha en central roll i detta arbete där det ytterst handlar om att skapa förutsättningar för, och utforma, en god informationskultur i organisationen.

I rollen arbetar du proaktivt med arkivfrågor inom myndigheten, bidrar med arkivariekompetens när den behövs i olika sammanhang och arbetar operativt med sedvanliga arkivarieuppgifter.  

Dina arbetsuppgifter mer konkret kan exempelvis vara att:

 • Utveckla arbetssätt och regelverk som säkerställer en god informationshantering på myndigheten
 • Uppdatera myndighetens informationshanteringsplan och klassificeringsstruktur
 • Se över myndighetens gallringsbeslut och uppdatera dem
 • Samverka med andra centrala roller inom informationshantering, såsom processutveckling, informationssäkerhet och dataskydd
 • Arbeta nära informationscontroller och stötta i arbetet med bland annat myndighetens diarium och e-signering
 • Utbilda kollegor på myndigheten i informationshantering
 • Ge råd och stöd till verksamheten
 • Andra arbetsuppgifter kopplade till myndighetens arkiv- och informationshantering

Om dig

Vi söker dig som har

 • universitets- eller högskoleexamen inom arkiv- och informationsvetenskap (alternativt annan utbildning tillsammans med aktuell erfarenhet som vi sammantaget bedömer som likvärdig),
 • erfarenhet från arbete med informationshantering inom offentlig sektor,
 • god kunskap om de lagar och föreskrifter som styr informationshantering i offentlig sektor,
 • goda IT-kunskaper,
 • mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska. 

Det är meriterande om har

 • IT-kunskaper specifikt kopplat till informationshantering,
 • erfarenhet av processbaserad arkivredovisning.

Du styrs av mål- och resultattänkande i prioriteringar, planering och agerande. Du är bra på att samarbeta och kan lätt förstå hur andra kan bidra. Du har förmågan att skapa struktur och ordning och kan planera, organisera och prioritera ditt arbete självständigt på ett effektivt sätt. Du är lugn, uppmärksam och tillmötesgående i ditt bemötande och har ett intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra.

Om arbetsgivaren

MTM erbjuder en attraktiv arbetsplats som strävar efter att vara fri från diskriminering och ge lika möjligheter för alla. Som arbetstagare vid MTM och i staten arbetar du på medborgarnas uppdrag – ett viktigt och ansvarsfullt åtagande. Som anställd på MTM känner du till och följer de lagar och regler som gäller i verksamheten, agerar sakligt och opartiskt, respekterar öppenhet och yttrandefrihet, behandlar alla lika och med respekt samt förenar service med effektivitet. Som medarbetare på MTM förväntas att du är öppen för nya idéer och välkomnar samverkan med andra. Vi eftersträvar en god arbetsmiljö och värnar varje medarbetares möjlighet att kombinera arbete och privatliv.

Tjänsten är placerad vid kontoret i centrala Malmö men arbetet kan till stor del utföras på distans om så önskas.

Om anställningen

Anställningen är ett vikariat på 100 % i 12 månader. Tillträde 1 september 2024. MTM tillämpar individuell lönesättning.

Kontaktpersoner

Rekryterande chef, Charlotta Svärd, 040-653 27 40, charlotta.svard@mtm.se

Fackliga representanter; 
Maria O’Donnell, Saco-S, maria.odonnell@mtm.se
Erik Johansson, ST, erik.johansson@mtm.se

Ansökan

Du är välkommen att registrera din ansökan senast 2024-05-24. Ange diarienummer MTM 2024/203 i din ansökan.

Vi planerar att genomföra intervjuer vecka 24, den 10 respektive 13 juni. Vid behov av resa till Malmö utgår reseersättning.

Besök gärna www.mtm.se för mer information om myndighetens verksamhet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Varje vecka skickar Magasin K ett nyhetsbrev med veckans viktigaste artiklar från tidningen och andra tips. Medlemmar i DIK får automatiskt nyhetsbrevet. Är du inte medlem så anmäler du dig till nyhetsbrevet här.