Anställningsformer. I Sverige finns det huvudsakligen två typer av anställningsformer som följer av lag: tillsvidareanställning och tidsbegränsad anställning. De regleras av lagen om anställningsskydd, LAS, som senast uppdaterades 1 oktober 2022. De vanligaste tidsbegränsade anställningarna är vikariat, säsongsanställning och särskild visstidsanställning (SÄVA).
Arvodist. I museivärlden används ibland uttrycket arvodist, vilket är ett annat ord för egenföretagare (som får arvode för arbetet som utförs). Arvodisten kan anlitas enstaka timmar eller få uppdrag som sträcker sig över en längre period. Arvodister omfattas inte av lagen om anställningsskydd, LAS, eftersom de inte är anställda.
Behovsanställning. Tidigare kunde de museum som också är myndigheter använda sig av den så kallade Anställningsförordningen (AF) som helt gick utanför LAS och gjorde det möjligt att ha så kallade behovsanställningar för enstaka, kortare perioder.
Deltid. I nya LAS är heltid huvudregeln, men det går också att anställa på lägre sysselsättningsgrader. Procentsatsen måste dock tydligt framgå av anställningsavtalet.
Företrädesrätt. Den som haft en särskild visstidsanställning mer än tolv månader under tre år har företrädesrätt till tillsvidareanställning. Efter nio månader under tre år har man företrädesrätt till en ny särskild visstidsanställning.
Intermittent. Med intermittent anställning – eller när någon kallas intermittent – menas att personen arbetar oregelbundet vid behov. Varje arbetspass ses som en ny anställning, men man har ett avtal som reglerar villkor så att dessa inte behöver förhandlas varje gång. En intermittent anställning är ingen rättslig anställningsform reglerad i LAS, utan grundar sig vanligen på en tidsbegränsad visstidsanställning.
Kalendermånad. En nyhet med nya LAS är att om en person med en tidsbegränsad visstidsanställning varit anställd minst tre gånger under samma kalendermånad räknas även den mellanliggande tiden mellan dessa tillfällen som anställningstid, till exempel vid företrädesrätt och kvalificering för tillsvidareanställning.
Konvertering. Får man ihop mer än tolv månader under fem år med särskilda visstidsanställningar konverteras ens anställning till en tillsvidareanställning – med andra ord blir man inlasad. Har man haft en kedja av tidsbegränsade anställningar och det inte har gått mer än sex månader mellan dessa anställningar utsträcks beräkningstiden bakåt, så att även särskilda visstidsanställningar längre bak i tiden räknas med.
Säsongsarbete. Denna tidsbegränsade anställningsform kan inte kvalificera arbetstagaren för en tillsvidareanställning. Däremot kan man ha rätt till återanställning hos arbetsgivaren nästa säsong, om man under de senaste två åren har haft mer än sex månaders säsongsanställning där. För denna tidsbegränsningsgrund krävs att arbetsuppgifterna är säsongsbetonade.
SÄVA. Särskild visstidsanställning kallas kort för SÄVA. När den nya lagen om anställningsskydd trädde i kraft ersatte den anställningsformen ALVA, kort för allmän visstidsanställning. Medan en ALVA kunde vara i upp till två år kan en SÄVA endast vara tolv månader. Den som är anställd på SÄVA kan både arbeta intermittent, alltså vid behov, eller sammanhängande på schema.
Timmis. En stor del av museernas personal, som pedagoger, guider och värdar, kallades tidigare för timmisar då de var timavlönade och jobbade på timme. Timanställning är ingen rättslig anställningsform reglerad i LAS, men är ändå en term som fortfarande förekommer.
Undantag för studenter. En ytterligare tidsbegränsad anställning som är möjlig med vissa kollektivavtal är för studenter som läser vid universitet, högskola eller annan eftergymnasial utbildning. Anställningen gäller en termin i taget och max på 15 timmar i snitt per vecka. Studentanställningen är varken ett vikariat eller SÄVA, vilket betyder att den arbetade tiden inte kan tillgodoräknas för företrädesrätt eller tillsvidareanställning.
Undantag efter 69. När arbetstagaren fyllt 69 år övergår inte längre särskild visstidsanställning, SÄVA, eller vikariat till en tillsvidareanställning. Det innebär att arbetsgivare kan använda tidsbegränsad anställning under en obegränsad tid för personer över 69 år.
Uppdragsavtal. Ett uppdragsavtal kan antingen reglera enstaka uppdrag eller bestå av ett varaktigt uppdragsförhållande. Endast egenföretagare kan ha uppdragsavtal, vilket innebär att LAS inte är tillämpligt. Det finns ingen specifik lag som reglerar uppdragsavtal utan istället brukar man gå efter praxis i respektive bransch.
Vikariat. För att arbetsgivaren ska kunna använda tidsbegränsningsgrunden vikariat krävs att en annan anställd tillfälligt är ledig från arbetet, till exempel på grund av föräldraledighet, tjänstledighet eller sjukdom, eller att det är under pågående rekrytering. Vikariat kan som mest användas i två år under en femårsperiod.