Regeringens utredning om att offentliganställda ska bli skyldiga att rapportera personer som vistas illegalt i landet har fått hård kritik från flera olika håll. DIK har uppmanat regeringen att dra tillbaka hela förslaget och igår skrev 45 organisationer, bland annat LO, TCO, Rädda Barnen, Sveriges lärare, Unicef och DIK, under på att en anmälningsplikt strider mot barnkonventionen och att en sådan lag skulle skada tilliten i samhället.
Enligt en enkät från SSR från november i år säger också 14 av 21 regioner nej till en anmälningsplikt.
Flera yrkesgrupper har meddelat att de vill undantas från den utvidgade informationsplikten, angiverilagen som den kallas av kritikerna. I en undersökning från maj 2023 tyckte 9 av 10 av DIK:s biblioteksanställda medlemmar att förslaget var dåligt.
Men anställda inom bibliotek, vård, skola och socialtjänsten föreslås undantas från en anmälningsplikt – det stod klart när utredaren Anita Linder överlämnade utredningen till migrationsminister Johan Forssell (M) på tisdagen.
Biblioteken omnämns inte av utredaren i betänkandet men Johan Forssell sa under pressträffen att Tidöpartierna var överens om att de ska undantas.
– Skola, vård, socialtjänst och bibliotek ska undantas från den föreslagna informationsplikten, sade Johan Forssell på pressträffen.
Anna Troberg, förbundsordförande DIK, är fortsatt kritisk till förslaget om anmälningsplikten trots att biblioteken undantas.
– Det är en pyrrhusseger, därför att grundproblemen kvarstår. Även om man gör undantag nu för vissa yrkesgrupper och däribland folkbiblioteken, så har vi ändå stora grupper som har all rätt att vistas i Sverige som kommer att misstänkliggöras i sin vardag. Och det problemet kvarstår helt oavsett om man gör undantag. Det blir ändå ett angiverisamhälle som inte hör hemma i ett öppet och demokratiskt Sverige.
DIK har tillsammans med flera andra fackförbund deltagit i en så kallad hearing med utredaren och framfört sina synpunkter på förslaget. Anna Troberg säger att förbundet kvarstår i sin position att hela utredningen bör kastas i papperskorgen.
– Nu får vi följa utredningen. Folkbiblioteken finns inte med i den, utan togs muntligt upp av migrationsministern som ett undantag. Men, man ska komma ihåg att undantag inte är för evigt. Bara för att undantagen finns nu, betyder inte att de finns kvar om två, tre år.
Det är myndigheterna Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket som enligt utredarens förslag kommer omfattas av informationsplikten.
Silvia Ernhagen, generalsekreterare på Svensk Biblioteksförening, säger att beskedet i dag är en lättnad men anser att förslaget fortfarande är problematiskt.
– Vi är lättade över att bibliotekarier och andra som möter människor i sitt dagliga arbete inom vården eller skolan till exempel är undantagna. Att sex myndigheter föreslås få så kallad underrättelseskyldighet är fortfarande problematiskt. Det riskerar att rasera tilliten mellan människor och och myndigheter. Det flyttar gränserna för vad som är möjligt i framtiden, säger Silvia Ernhagen.