När regeringen presenterade budgeten på torsdagsmorgonen var kulturens andel av den totala budgeten återigen rekordlåg. I år ligger kulturbudgeten på 9,3 miljarder, vilket motsvarar en andel om 0,65 procent av rikets totala budget.
Kulturbudgeten är fortsatt den högsta i nominella tal, det vill säga utan hänsyn till prisförändringar och inflation, samt om inte återstartsstödet till kulturen i samband med pandemin räknas in. Totalt rör det sig om en ökning om 232 miljoner kronor mot förra året. Det kan jämföras med ökningen mellan 2023 och 2024, som endast låg på 36 miljoner kronor.
Men trots årets mer tilltagna ökning hade regeringen behövt skjuta till ytterligare 407 miljoner kronor till kulturen om andelen hade legat på 0,67 procent som förra året, och inte 0,65 procent som i år. Det eftersom rikets totala budget är så mycket större.
När Magasin K efter dagens presskonferens frågar kulturminister Parisa Liljestrand (M) varför regeringen återigen minskar på kulturens andel svarar hon att det inte går att sätta kulturbudgeten i relation till allt annat som sker inom ramen för statsbudgeten.
– Vi ser att vi har ett extraordinärt läge när det gäller gängvåld och skjutningar. Vi behöver stärka upp rättsväsendet, vi behöver stärka upp polisen, vi behöver bygga upp vårt försvar. Vi behöver se till att Ukraina faktiskt har rimliga möjligheter att försvara sig mot sin angripare. Vi behöver också se till att vi motsvarar Natos förväntningar i och med inträdet i Nato.
Alla dessa saker, fortsätter Parisa Liljestrand, gör att det sker historiskt stora uppräkningar i delar av statsbudgeten.
– Och det gör ju att hela statsbudgeten sväller. Och då kan man ju inte tänka att allting ska svälla i samma ordning. Utan man räknar upp delar, säger hon till Magasin K.
Tittar vi på vinnarna i årets kulturbudget är det Skapande skola som fått störst ökning av anslaget: från 176 till årets 226 miljoner kronor, vilket motsvarar en ökning med 28 procent. Men det är mot bakgrund av att Skapande skola hade den största procentuella minskningen av alla anslag på kulturens område förra året.
Andra med stora procentuella anslagsökningar är återigen Forum för levande historia, som får 64 miljoner kronor i år vilket är en ökning med 20 procent, samt i år också Riksantikvarieämbetet som får 326 miljoner kronor i anslag, vilket motsvarar en ökning om 27,8 miljoner kronor och 9 procent mot förra året.
De får största ökningen
Ökning i budgeten 2025 jämfört med 2024, i mkr och procent
- Skapande skola 50 mkr (28%)
- Forum för levande historia 10,9 mkr (20%)
- Riksantikvarieämbetet 27,8 mkr (9%)
- Myndigheten för tillgängliga medier 12,3 (9%)
- Kyrkoantikvarisk ersättning 3 mkr (7%)
Största nedskärningarna sker liksom förra året på utgiftsposten Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete, som i år minskar med 3 procent och 14,5 miljoner kronor. Förra året minskade dock den posten ännu mer, med 12 procent och 63 miljoner kronor. Totalt går i år 454 miljoner kronor till denna utgiftspost.
Andra områden som fick se en stor procentuell minskning i år var Bidrag till kulturmiljövård, som dock tog emot det största tillskottet förra året, samt Bidrag till regional kulturverksamhet.
De minskar mest
Minskning i budgeten 2025 jämfört med 2024, i mkr och procent
- Bidrag till allmän kulturverksamhet, utveckling samt internationellt kulturutbyte och samarbete -14,5 mkr (-3%)
- Bidrag till kulturmiljövård -3,5 mkr (-1%)
- Bidrag till regional kulturverksamhet -15 mkr (-1%)
- Bidrag till vissa museer -0,5 mkr (-1%)
Samtidigt är det Bidrag till regional kulturverksamhet som utgör störst andel inom kulturens område av regeringens budget – 1,7 miljarder – vilket motsvarar 0,17 procent av den totala siffran för 2025. Därefter kommer anslagen till Centrala museer: Myndigheter, som får 1,6 miljarder vilket är 0,11 procent av den totala budgeten. På tredje plats kommer bidrag till vissa scenkonstinstitutioner som får 1,1 miljarder och 0,08 procent av rikets budget.
Som Magasin K tidigare berättat så har både Naturhistoriska riksmuseet och Nationalmuseum äskat om extra anslag för att kompensera för hyreshöjningar. Båda museimyndigheterna hörsammades i budgetpropositionen och får 10,6 respektive 5 miljoner kronor.
Regeringens kulturbudget
Till kulturbudgeten räknas områdena Kulturområdesövergripande verksamhet, Teater, dans och musik, Litteraturen, läsandet och språket, Bildkonst, arkitektur, form och design, Konstnärernas villkor, Arkiv, Kulturmiljö, Museer och utställningar samt Film.