Dansmuseet, som i dag huserar på Drottninggatan i Stockholm, kommer att stänga för besökare den 6 januari 2025. Detta på grund av en hårt pressad ekonomi.
– Milt uttryckt. Det går jättedåligt. Som det ser ut nu går vi 1,8 miljoner minus i årets budget och strax under en miljon minus förra året. Alltså: jättedåligt. Det är en allvarlig situation, säger Hans Öjmyr, museichef på Dansmuseet.
Under året har fyra anställda behövt sluta, en minskning av personalstyrkan med 40 procent. Att ekonomin blivit så pass ansträngd kan enligt Hans Öjmyr delvis förklaras av att det statliga bidraget, museets huvudsakliga intäkt, ligger på samma siffror 2024 som 2018 – samtidigt som hyreskostnader och lönekostnader ökat. Dansmuseet hyr lokalen av Statens fastighetsverk sedan 2013.
– Vi har en saftig hyra. Det är klart att man kan önska sig ett bidrag som indexerar upp i förhållande till hyran, men man ska också vara självkritisk. Vad kunde Dansmuseet ha gjort för att höja sina intäkter? Det leder till en välbehövlig analys av vad som inte fungerar.
Målet är att museet ska slå upp portarna igen 2027. Var är ännu oklart. Kanske blir det i Slakthusområdet, där man just nu överväger en specifik lokal, kanske blir det en variant där man delar lokal med annan verksamhet och har gemensam entréavgift.
Att ekonomin blivit så pass ansträngd kan enligt museichef Hans Öjmyr delvis förklaras av att det statliga bidraget, museets huvudsakliga intäkt, ligger på samma siffror 2024 som 2018.
Medan Dansmuseet letar ny hemvist söker man också ny finansiering. Hans Öjmyr berättar att det kan handla om allt från att tjäna in pengar genom uthyrning till att hitta sponsorer som vill satsa på museet.
Finns det någon risk att innehållet blir mer kommersiellt?
– Nej. Vi har våra stadgar som vi ska uppfylla, samt vårt regeringsuppdrag att främja danskonsten. Det finns ingen risk för det.
När museet stänger i januari är planen att tillfälligt magasinera samlingarna, samt hyra en kontorslokal för personalen för att få ned hyreskostnaden. Därmed inte sagt att all verksamhet sätts på paus.
– Vi kan inte gå under jorden i två år, vi måste producera. Vad vet jag inte, kanske blir det mindre utställningar på olika platser och säkert mycket digitalt. Programverksamheten ska också fortsätta i någon form, inte minst babydansen. Men får vi återkomma om hur det blir, det är ju mycket att göra på sex personer.
Väntas ytterligare nedskärning bland personalen?
– Det tror jag inte, målet är att alla ska vara kvar.
Även om det i dagsläget inte finns något svar på var och när museet kommer att öppna igen, menar Hans Öjmyr att besökarna kan vänta sig ett mer levande museum när det väl är dags. På så vis hoppas han också locka fler besökare.
– Utställningarna måste bli roligare. Den stora skillnaden ska vara upplevelsen av rörelse, puls och endorfiner. Man ska inte bara titta på föremål utan använda sin egen kropp och dansa, bli svettig och glad och känna “yeah!” både när man kliver in och när man kliver ut, säger Hans Öjmyr och fortsätter:
– Alltså, vi älskar inte precis lokalerna vi är i nu. De är så opraktiska. Det är så klart tjusigt med Drottninggatan och bankhallen, men sedan tar det tjusiga slut. Jag är lite mer så “jävlar anamma”, nu ska vi lösa det här och bli något mycket bättre.
Dansmuseets sista utställning på Drottninggatan heter ”Sista dansen – En utställning på liv och död” och öppnar den 12 oktober. Den kretsar kring teman om dansförbud, försvinnande kulturarv, död i dansen och återfödelse.
Dansmuseet
- Ligger på Drottninggatan 17 sedan 2013. Tidigare placering var Gustaf Adolfs torg.
- Huvudman är Stiftelsen Dansmuseifonden. Verksamheten finansieras av staten samt Rolf de Marés minnesfond.
- Unikt som ett av få museer i världen om danskonst i många olika former. Här finns bland annat en stor samling efter Isadora Duncan samt världens näst största samling av scenkostymer från Ryska baletten.