DIK:s konfliktfond, eller strejkkassa som det också kallas, ska användas om förbundet tar ut sina medlemmar i strejk. Kapitalet, i dagsläget runt 90 miljoner kronor, är placerat i fem olika ränte- och aktiefonder: tre svenska, en europeisk och en global.
Tidigare i år granskade Magasin K placeringspolicyn samt hur väl förbundet följer den. Vi kunde bland annat visa att det fanns antifackliga företag i förbundets fonder. Även själva policyn fick kritik av Jakob König, projektledare för Fair finance guide och expert på hållbara placeringar. En av de saker han reagerade var en del vaga formuleringar, som att placering inte ska ske i företag som inte på ”ett godtagbart sätt” följer ”internationella konventionen avseende miljö”.
Nu har DIK uppdaterat sin policy och de vaga formuleringarna är ersatta. Förbundets placeringar ska följa de tio principer som återfinns i FN:s Global Compact gällande mänskliga rättigheter, arbetsrätt, miljö och anti-korruption.
Definitionen av ansvarstagande omfattar också ILO:s (International Labour Organization) åtta kärnkonventioner gällande förenings- och organisationsfrihet samt avskaffande av tvångsarbete, barnarbete och diskriminering. Man har också infört en nolltolerans gällande placering i bolag (direkt eller via fond) som är inblandade i framtagandet samt distribution av kontroversiella vapen.
Förbundet har också fört in en skrivelse vid vad som gäller vid indirekta innehav, till exempel via en indexfond, som lyder: ”Vid indirekta placeringar i fonder ska eftersträvas att fonden har en placeringsinriktning som så långt som möjligt uppfyller de etiska krav som anges ovan. Vid placeringar i fonder ska innehavets vikt samt bolagets verksamhet bedömas utifrån ett väsentlighetskriterium där endast mindre avvikelser kan accepteras.”
Det är kapitalrådgivaren Evisense som har tagit fram förslaget på den uppdaterade policyn, som DIK:s förbundsstyrelse beslutade om på senaste styrelsemötet. DIK:s förbundsdirektör Johanna Lindell säger att arbetet med att uppdatera policyn inleddes redan i höstas men att hon ser positivt på Magasin K:s granskning, som publicerades i januari.
– Granskningen kom under pågående arbete med policyn, så den påverkade inte oss som arbetade med den så mycket. Men däremot så har den uppmärksammats bland medlemmarna, vi har fått en motion till kongressen i höst kring ämnet. De val vi som förbund gör spelar roll. Så det är bra att det uppmärksammas eftersom det är medlemspengar och medlemmarna har rätt att veta hur pengarna placeras.
På vilket sätt är policyn bättre nu?
– Den är tydligare och kommer vara lättare att följa upp. Den tidigare policyn hade en del formuleringar som var otydliga och det var svårare att följa upp den.
Förbundet har dock ännu inte gjort någon förändring i själva innehavet, alltså de fonder som pengarna är placerade i.
– Vi kommer se över det till hösten, på vilket sätt den nya policyn kan påverka nuvarande innehav. Det är möjligt att det blir förändringar, säger Johanna Lindell.