På Armémuseum har utställningen Korsvägar om Sverige och Ukraina skapat en konflikt mellan arbetsgivare och anställda. Samverkansavtalet mellan fack och arbetsgivare är uppsagt och huvudskyddsombudet har frånsagt sig sitt uppdrag.
Det var i december förra året som arbetsgivaren anmäldes för kränkande behandling. Bakgrunden var ett möte där överintendent Helene Rånlund enligt uppgifter ska ha lyft möjligheten att projektgruppen för Korsvägar stod under ”infiltration” och ”påverkan” och att det var en ”säkerhetsrisk”. De här uppgifterna har Helene Rånlund dementerat i en intervju med Magasin K.
Arbetsgivaren beställde en utredning av händelsen av företaget Human and heart och resultatet har nu presenterats för berörda parter. Stora delar av utredningen är sekretessbelagd men Magasin K har tagit del av de delar av utredningen som myndigheten SFHM inte har sekretessbelagt.
Utredningen slår fast att uttalandena på det aktuella mötet inte utgjorde kränkande särbehandling. Utredarna skriver dock att utsagorna går isär om vad som sades på mötet. Utredarna har också tagit del av en dold inspelning från mötet och gör bedömningen att inspelningen inte innehåller några uttalanden som når upp till den allvarlighetsgrad som krävs för att styrka kränkande särbehandling.
Utredarna bedömer dock att parterna i samtalet stod långt ifrån varandra och att det funnits allvarliga brister i kommunikationen. Utredarna konstaterar även att det har gått långt i en negativ arbetsplatskultur när en dold inspelning förekommer.
Utredarnas uppfattning är att arbetsplatsen präglats av olika åsikter, upplevelser och tolkningar som ”antagligen bidragit till avsevärda kommunikationsbrister över tid”. Detta har i sin tur orsakat konflikter som eskalerat och som ”visade sig med all tydlighet under mötet.”
Utredningen ger elva olika orsaker till konflikten som uppstått, men nio av de punkterna har SFHM sekretessbelagt. I en sammanfattning står det dock att det är ”kunskapsbrister avseende konflikter” och ”behovet av opartisk konflikthantering” som starkt bidragit till förloppet. Utredarna rekommenderar arbetsgivaren, SFHM, att inrätta rutiner som möjliggör tidig konflikthantering.
Utställningen Korsvägar visar bland annat pansarskott for engångsbruk som använts och avfyrats i kriget i Ukraina.
Foto: Jonas Eng
Camilla Grön är ombudsman på DIK och har följt situationen på SFHM. Hon har tagit del av de delar av utredningen som inte är sekretessbelagda.
Vad visar utredningen på, anser du?
– Den visar på konflikt och ett undermåligt arbetsmiljöarbete, jag kan inte tolka utredningen på ett annat sätt då man skriver att konflikter gått alldeles för långt. Den pekar på saker som arbetsgivaren måste jobba väldigt aktivt med utifrån det psykosociala arbetsmiljöarbetet. När konflikter har fått gå för långt och varit olösta, som i det här fallet, mår folk generellt sett inte så bra.
Hur bör arbetsgivaren agera nu?
– DIK anser att arbetsgivaren måste ta tag i den psykosociala arbetsmiljön, det är a och o. Arbetsmiljön måste vara prioriterad i det här läget. Även om det här inte var kränkningar har man en arbetsplats där det förekommer svåra konflikter, säger Camilla Grön.
Hur kommer DIK ta ärendet vidare?
– Vi går inte in och jobbar med arbetsmiljön lokalt, men vi kommer följa hur arbetsgivaren tar tag i de här sakerna som handlar om arbetsmiljön. Att man jobbar aktivt med det, att man får en handlingsplan på plats. Vi är stöd till våra förtroendevalda, men går inte in och är operativa när det gäller lokalt arbetsmiljöarbete.
Överintendent Helene Rånlund skriver i ett mejl till Magasin K att SFHM kommer utifrån utredarnas rekommendationer att fortsätta arbetet med att få en ”gynnsam arbetskultur inom hela myndigheten för att skapa god dialog och kommunikation.”
– Genom vårt systematiska arbetsmiljöarbete genomförs olika insatser och aktiviteter. Vi har nyligen genomfört en arbetsmiljöutbildning med samtliga chefer och skyddsombud. Vi har även stöd från företagshälsovården. Det som utredarna lyfter som särskilt viktigt att stärka och utveckla är kunskap, rutiner och verktyg angående konflikthantering då detta minskar risken för eskalering och risk för ohälsa.
DIK menar att utredningen visar på ett undermåligt arbetsmiljöarbete och konflikter som fått gå alldeles för långt – har arbetsmiljöarbetet på Armémuseum och SFHM varit tillräckligt?
– Utredningen visar på flera bakomliggande orsaker som är komplext, men inte att arbetsmiljöarbetet varit undermåligt. SFHM har ett systematiskt arbetsmiljöarbete och vi arbetar enligt ett årshjul med arbetsmiljöaktiviter som genomförs regelbundet. Vi har rutiner för att säkerställa att vi arbetar på ett systematiskt sätt och vi hanterar olika tillbud och risker enligt våra rutiner samt arbetsmiljöpolicy, skriver Helene Rånlund.