När Bokmässan nu släpper seminarieprogrammet för 2024 markerar det den 40:e upplagan sedan starten 1985. Nytt för i år är hederspriset Sjöjungfrun, som tilldelas en verksam författare som berört svenska läsare och som i år går till Joyce Carol Oates. Årets två stora teman på mässan är Sápmi och rymden. Musikspåret, om låttexter, och psykologispåret, som undersöker hur det är att vara människa, är två nya seminarieämnen. Sammantaget presenterar Bokmässan 300 seminarier med 862 medverkande från 29 olika länder.
Biblioteksspårets seminarier har skolbibliotek, förbjudna böcker och läsfrämjande som huvudteman. Det kommer också handla om digitalisering, AI och inkludering genom teknologi. Sandra Lewinsson, som ansvarar för biblioteksspåret på Bokmässan, säger att de 14 seminarierna har som ambition att lyfta de viktigaste frågorna i tiden.
– Biblioteken har hamnat i brännpunkten kring den förbjudna litteraturens förutsättningar och principen att få tänka fritt. Det är en otroligt viktig fråga som kommer lyftas fram. Vi kommer också prata demokrati och vad som händer på skolbiblioteken, om kvalitet och resurser, men också samverkan mellan bibliotek och civilsamhället inom ramen för läsfrämjandelyftet, säger hon.
Sandra Lewinsson är även ansvarig för områdena skola och förskola och i år kommer besökarna märka en tydligare korsbefruktning mellan utbildning och bibliotek inom ramen för mässans olika seminarier.
– För mig hänger spåren ihop, för de går in i varandras professioner. I år det kommer det finnas spår av bibliotek både i skolspåret och i scenprogrammet Förskola på Bokmässan. Det handlar om hur vi inspirerar våra barn och unga att läsa, hur vi alla måste kraftsamla för det, säger Sandra Lewinsson.
”Biblioteksfrågan är otroligt viktig och jag tycker det är viktigt att man har en hemvist på mässan.”
Nytt för i år är även Mötesplats bibliotek, där montrarna i den stora mässhallen strukturerats om för att på ett bättre sätt samla alla som är engagerade i biblioteksfrågan, från DIK till Axiell och Bibliotekshögskolan i Borås. Här ligger även Biblioteksscenen – på samma plats som förut – samt en ny loungedel. Programmet kommer som tidigare gå under torsdagen och fredagen.
– Biblioteksfrågan är otroligt viktig och jag tycker det är viktigt att man har en hemvist på mässan. Det här är platsen där vi möts kring biblioteksfrågorna och då är det givet att alla utställare med sina monterprogram ska finnas där, säger Sandra Lewinsson.
Eva Fred arbetar som konsulent på Biblioteksutveckling Västra Götalandsregionen och projektleder programmet på Biblioteksscenen.
Eva Fred är konsulent på Biblioteksutveckling Västra Götalandsregionen och projektledare för Biblioteksscenens program. Scenens över trettio programpunkter lanseras 27 juni, men redan nu kan hon berätta att flera av dem berör årets samiska tema och ägnas åt läsfrämjande, inte minst litteraturen i sig.
– Vi har satt ihop ett program som vi tycker speglar aktuella frågor om bibliotek, var de står nu och diskussioner som pågår – det handlar både om utmaningar och möjligheter, säger Eva Fred.
Finns det något särskilt brännande i programmet som du vill lyfta fram?
– Vi håller på detta så länge, lite spänning ska det vara! Men vi lovar, ingen kommer blir besviken.
14 seminarier inom biblioteksspåret
I Bokmässans regi anordnas 14 seminarier inom biblioteksspåret. Bland paneldeltagarna finns Trinca Strong Beebe från New Jerseys skolbibliotekarieförening som kommer att prata förbjudna böcker med Svenska Dagbladets kulturchef Ida Ölmedal och bibliotekarien Jens Zingmark på Dawit Isaak-biblioteket. Det blir också samtal om skolbibliotekssatsningen med skolbibliotekarien Jonna Bruce, om läskrisen med Erik Engström som är biblioteks- och kulturchef i Vännäs som toppar statistiken över flest bibliotekslån per person och om AI-verktyg för biblioteken med Digitekets Ola Nilsson. Hela listan med seminarier finns här.