– Att träffa dina medarbetare en gång på hösten och utvärdera vad de har gjort räcker inte. Du måste ha den dialogen veckovis eller på daglig basis. Du måste följa upp, påminna vad som är viktigt att tänka på för att verksamheten ska bli bra.
Det här är förstås en jätteutmaning för chefer som inte träffar sina medarbetare så ofta, fortsätter Per Mattson, chefsrådgivare och ombudsman på DIK. Då gäller det att skaffa sig en uppfattning på andra sätt med jämna avstämningar och möten, även om det sker digitalt.
– Det handlar om att inte bara titta på den mätbara prestationen – utan också väga in hur personen genomfört prestationen.
Frågor som ”Hur mår du?” och ”Är du på rätt väg?” ska därmed, enligt Per Mattsson, inte sparats till ett par få bokade samtal om året utan måste integreras kontinuerligt i arbetsvardagen.
– Saker och ting ändrar sig, målen måste kanske kalibreras. Pratar ni bara två gånger om året missar du allt det. Och medarbetaren har kanske fortsatt i en riktning som inte längre funkar, säger han.
Målet är att den utvärdering som du som chef gör ska stämma överens med medarbetarens verklighetsuppfattning – och den lön som till sist sätts.
– Medarbetaren måste förstå vad hen de facto ska göra för att få en bra löneutveckling. Det måste vara konkret. Och här måste ni ha en samsyn kring vad som krävs, vad medarbetaren behöver göra och hur det ska utföras.
”Som ny chef kan lönesamtal ge mycket ångest, särskilt om du blivit chef över gamla kollegor.”
Hur tar man in det här tankesättet i det lönesättande samtalet?
– Personligen brukade jag säga hur mycket i lön jag tänkt och ”nu tänker jag berätta varför” och göra det så specifikt jag kan. Därefter kommer frågan ”stämmer det överens med din bild av din prestation?”. Då får medarbetaren en förståelse för vad jag vill, och jag får en förståelse för medarbetarens situation. Att man har en samsyn kring vad som gjorts är viktigt. Och jag vill ha argumenten i närheten till summan.
Vad mer är viktigt att tänka på?
– Jag har gjort hundratals lönesamtal och har lärt mig under resans gång. Som ny chef kan lönesamtal ge mycket ångest, särskilt om du blivit chef över gamla kollegor. Men jag insåg efter ett tag att vara förberedd och inte stressad, det är grunden. Bara en sådan enkel sak att inte boka samtalen direkt på varandra – utan att ge sig själv en halvtimme före och en efter för att gå igenom anteckningar och sammanfatta.