Den 23 maj 2023 publicerade Högsbo bibliotek ett instagram-inlägg där man indirekt kommenterade den så kallade ”gröt-krönikan” som författaren Lena Andersson skrivit i Svenska Dagbladet. Krönikan handlade bland annat om att låginkomsttagare kan mätta sina barn med till exempel gröt. Instagrambilden visade fyra titlar av Lena Andersson och hade bildtexten: ”Sista veckan innan löning!” Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker. Ta hem en, läs den och lämnade den vidare” (Böckerna INNE i biblioteket är också gratis, men måste lämnas tillbaka). Välkomnast!”
Enligt utredningen som JO gjort så var två av böckerna utgallrade och de två andra placerade inför publiceringen av instagraminlägget. Gallringen var genomförd enligt vedertagen praxis. I ett svar till JO skriver kulturnämnden att Högsbo bibliotek ”kan uppfattas som partiska i en pågående samhällsdebatt där biblioteken ska förhålla sig neutrala.”
Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson skriver i sitt beslut att hon inte har något att invända mot utformningen av texten i inlägget eftersom texten har tydlig koppling till bibliotekets verksamhet och är information om gallring och bortskänkning av böcker. Men eftersom det endast var två av böckerna som var utgallrade och det endast var Lena Anderssons böcker på bilden, så menar JO att inlägget riskerade att uppfattas som om det endast var Lena Anderssons böcker som gallrats ut.
JO menar vidare att publiceringen inte uppfyller regeringsformens krav på saklighet och opartiskhet och att den var ”ägnad att skada allmänhetens förtroende för biblioteksverksamheten”. JO beslutar därför att Kulturnämnden i Göteborgs stad ska kritiseras för det inträffade.
– Jag kan förstå att ett bibliotek vill nå ut och kommunicera på ett mer lättsamt sätt på sociala medier. Men kravet på saklighet och opartiskhet måste alltid följas. Det är viktigt att en myndighet har en ordning för kommunikationen via sociala medier så att man inte riskerar obetänksamma eller förhastade inlägg, säger Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson i ett pressmeddelande.
![Annika Cross](https://magasink.se/wp-content/uploads/2024/05/Skarmavbild-2024-05-24-kl.-17.39.46.png)
Annika Cross, chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg.
Annika Cross är chef för biblioteken i sydväst och på Hisingen i Göteborg. Hon säger att Kulturförvaltningen delar JO:s bild och att innehållet i beslutet i ligger i linje med det yttrande som förvaltningen inkommit med.
– På det sättet kan vi säga att beslutet var förväntat. Vi ska agera sakligt och opartiskt och vi förstår att man kan uppleva det som att det inte var opartiskt kopplat till den debatt som pågick just då. Vi ser allvarligt på att det kan vara en förtroendeskada som uppkom med publiceringen.
Hon tillägger att det inte får finnas någon tveksamhet kring att tjänstepersoner agerar opartiskt och att hon välkomnar JO:s klargörande.
– Det skärper våra rutiner, vilket vi jobbat mycket med under året, både på förvaltningen och avdelningen men också på det aktuella biblioteket. Både kopplat till gallring och mediabestånd, saklighet och opartiskhet och till sociala medier.
Göteborgs stad har en handbok för sociala medier. Skulle det behövas också för biblioteken lokalt?
– Vi har riktlinjer för Kulturförvaltningen, som också gäller biblioteken. Nu arbetar vi med en enklare checklista för publicering i sociala medier. Många medarbetare hanterar sociala konton och checklistan ska ge en trygghet i att det inte går fel.
Vilka lärdomar drar du av det som hänt?
– Det handlar om att det alltid måste vara ett pågående arbete. Att vi måste fortsätta med utbildningsinsatser, att som arbetsgivare ta ansvar för att stötta våra medarbetare i kompetensutveckling – till exempel om man får ansvar för sociala medier.
Hur har de anställda på biblioteket mått?
– Som arbetsgivare förstår vi att det varit en jobbig situation för dem, särskilt initialt när det var som störst mediedrev. I samband med det vet vi att de fick ta emot mejl och samtal från allmänheten som inte varit så trevliga. Så det är klart att det här har påverkat personalen, för man vill göra rätt.
Annika Cross säger att personalen erbjöds och fick stöd i samband med uppståndelsen för ett år sedan. Hur personalen nu reagerat på JO:s beslut har hon däremot inte hunnit stämma av.
24/5: Texten är uppdaterad med en intervju med Annika Cross.