Kultursamverkansmodellen är ett system för fördelning av statliga kulturpengar via regionerna och har varit i kraft sedan 2011. I juli 2022 fick utredaren Mats Svegfors i uppdrag att göra en översyn av hur modellen fungerar och utredningen ”Kultursamhället utvecklad samverkan mellan stat, region och kommun” presenterades i höstas. Bland annat föreslår utredningen att större kommuner ska kunna ta emot statligt kulturbidrag utan att gå via regionerna, ett annat förslag är att kultursamverkansmodellen ska inkludera fler kulturområden.
Magasin K har gått igenom ett urval av de 127 remissvar som kommit in till kulturdepartementet. Flera tunga remissinstanser som Kulturrådet, Kungliga biblioteket, Riksarkivet, Sveriges Museer och Riksantikvarieämbetet kritiserar stora delar av utredningen – vissa avstyrker förslagen helt.
Riksarkivet är till exempel särskilt kritiskt till att kulturarvet och arkiven i stora delar saknas i utredningens förslag. Riksantikvarieämbetet är kritiskt mot att kulturplaner föreslås ersättas med samverkansplaner, att de kulturpolitiska målens skrivning om kulturarv tonas ned och att kulturmiljöaspekterna saknas.
Även Kungliga biblioteket säger nej till att de regionala kulturplanerna ska ersättas med samverkansplaner, samt efterlyser en konsekvensanalys av förslagen i utredningen.
Kulturrådet, som är den myndighet som fördelar anslagen till regionerna, anser att förslagen i utredningen inte leder till ökad måluppfyllelse för de nationella kulturpolitiska målen och att förslagen är otydliga gällande rollfördelning och samverkan.
En fråga för utredningen var att minska den statliga detaljstyrningen men Kulturrådets bedömer att förslagen i utredningen istället riskerar att leda till ökad statlig detaljstyrning, bland annat genom att Kulturrådet får ökat ansvar och mandat att bedöma vilka samverkansområden som ska prioriteras.
Sveriges Museer anser att de föreslagna förändringarna i utredningen inte kompenserar för bristande resurser, utan tvärtom riskerar att ytterligare urholka museernas ofta ekonomiskt ansträngda verksamheter.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) skriver i en kommentar till Dagens Nyheter att hon är medveten om kritiken mot utredningen:
”Samtidigt som det finns det som lyfts fram som positivt. Remissförfarandet är en viktig del i processen att klargöra bland annat möjliga konsekvenser av förslag så att regeringen har en bra beslutsgrund att utgå ifrån i arbetet framåt … Vi kommer ta del av och noggrant analysera remissvaren tillsammans med förslagen.”