Färsk statistik från SCB visar att andelen yrkesverksamma bibliotekarier och arkivarier som är 55-65 år, och därmed väntas gå i pension inom tio år, utgör 24 procent av hela yrkesgruppen. Det kan jämföras med gruppen akademiker i stort, där bara 15 procent av landets yrkesverksamma akademiker befinner sig i det åldersspannet.
Men redan om två år, 2026, kommer det finnas goda möjligheter att få jobb som bibliotekarie. Det visar Arbetsförmedlingens senaste yrkesprognos.
Till den prognosen och SCB:s nya statistik kan det nya kravet på bemannade skolbibliotek läggas till. Enligt Magasin K:s kartläggning från i höstas kommer 1 300 nya skolbibliotekarier att behövas på landets skolor om biblioteken ska bemannas med samma frekvens som i dag.
Sara Bengtsson är tf bibliotekschef i Uppsala.
I Uppsala ser Sara Bengtsson, tf bibliotekschef, att man kommer att ha behov av ökad rekrytering på längre sikt.
– Inte minst för att stärka kompetens inom vissa nyckelfunktioner där vi i dag har erfarna medarbetare som arbetat länge i vår organisation och som nu är 60 plus.
Vi ser stora pensionsavgångar i SCB:s statistik för bibliotekarier inom tio år – är det här något som ni ser i er personalstyrka och planerar för?
– Vi ser samma trend hos oss, samtidigt som vi ser att många stannar länge i arbetslivet. Det är en viss utmaning att planera för pensionsavgångar när man inte säkert vet när de infaller, jämfört med tidigare då 65 år var en trolig ålder. Vi är medvetna om vår organisations åldersstruktur, samtidigt som rörligheten är större hos yngre medarbetare vilket också bidrar till att det är svårt att på lång sikt planera för kommande pensionsavgångar sett till kompetensförsörjning och kompetensöverföring, säger Sara Bengtsson.
I Uppsala han man inte några större problem med att locka nyexaminerade bibliotekarier till arbetsplatsen.
– Delvis har det att göra med att vi har en ABM-utbildning i Uppsala. Det är positivt! Det kan vara svårare att rekrytera bibliotekarier med några års erfarenhet, vilket vi också har behov av till vissa tjänster, säger tf bibliotekschef Sara Bengtsson.
Åsa Sandström är stadsbibliotekarie i Malmö.
I Malmö ser stadsbibliotekarie Åsa Sandström, precis som Sara Bengtsson, att det kommer pensionsavgångar i personalstyrkan men att man inte gör specifika rekryteringsinsatser på grund av det. Dessutom minskar antalet tjänster på biblioteken i Malmö i dagsläget.
– Samtidigt är Malmö en stad som satsar på bibliotek, till hösten öppnar ett nytt bibliotek i Kulturfyren i stadsdelen Hyllie. Här ser vi i dagsläget behov av rekrytering och kommer antagligen att göra ett antal nyrekryteringar.
Biblioteken i Malmö rekryterar nya medarbetare varje år, och pensionsavgångar är en orsak men inte den enda, enligt Åsa Sandström.
– Det finns många saker som påverkar hur och när vi kan rekrytera så som ekonomiskt läge, öppnande av nya bibliotek och förändring i behoven kopplat till exempelvis expertis.
Daniel Forsman är stadsbibliotekarie i Stockholm.
Stockholms stadsbibliotek (SSB) är en stor biblioteksorganisation och där pågår det nästan alltid en aktiv rekrytering till någon av enheterna, enligt stadsbibliotekarie Daniel Forsman – och behovet styrs helt av vilka uppdrag och förutsättningar som ges av den politiska majoriteten.
I SSB:s personalsammansättning finns i dagsläget 24 medarbetare som är äldre än 65 år och 63 medarbetare i spannet mellan 60–64 år.
– Varje rekrytering till SSB är en strategisk rekrytering och vi arbetar aktivt med personalplanering och kompetensförsörjning som en del av vår ettåriga och fleråriga verksamhetsplanering, säger Daniel Forsman.
Hur arbetar ni med det som brukar kallas arbetsgivarvarumärket?
– Vi är många inom SSB som arbetar aktivt med att berätta om vad vi gör i olika sammanhang och sociala medier. Det kan handla om allt från gästföreläsningar på biblioteksutbildningarna, till hur vi tar emot studenter som önskar praktisera eller skriva en uppsats som tittar på olika aspekter av det vi gör.
– Inom kort startar vi även upp en grupp på Linkedin för de som är intresserade av att följa SSB:s verksamhet, målgruppen är bland annat potentiella nya medarbetare. Som en del av kommunikation till allmänheten om bibliotekets utbud och aktiviteter når vi givetvis även ut till studenter och andra som förhoppningsvis tycker att vi gör intressant verksamhet som de vill vara en del av.
Lars Hilmersson är verksamhetschef på biblioteken i Örebro.
På biblioteken i Örebro har man enligt verksamhetschefen Lars Hilmersson en relativt åldersblandad personalstyrka och han ser inga extrema rekryteringsbehov på längre sikt.
– Men vi har löpande rekryteringsbehov och har hittills lyckats rekrytera varje gång, även om det inte är lätt.
För att locka både nyexaminerade och erfarna bibliotekarier försöker biblioteken erbjuda attraktiva tjänster, gärna med spetskompetens.
– Vi har också rekryterat andra spetskompetenser inom digitalisering, bemötande och pedagogik. Vi försöker vara en attraktiv arbetsgivare och har också fördelen med ett nybyggt bibliotek som möjligtvis lockar några, säger Lars Hilmersson.