Region Jämtland-Härjedalens samling av konst består av ungefär 10 000 föremål som regelbundet placeras ut i regionens lokaler. Av dem förvaras cirka 2500 verk i en samlingslokal, i väntan på att hitta sin plats i väntrum och entréer. Men flera av konstverken håller på att förstöras, luftfuktigheten i den undermåliga lokalen kan pendla mellan 10 procent till upp emot 76 procent. Enligt rekommendationer bör nivåerna egentligen ligga på mellan 40 och 60 procents luftfuktighet. Problemen påtalades redan 2022, och handläggarna vid konstsamlingen har kontinuerligt rapporterat om problemen med luftfuktigheten. Frågan har först nu hamnat på den regionala utvecklingsnämndens bord.
– Jag tycker att vi har gjort vad vi har kunnat, säger konsthandläggaren Matti Östling som började på enheten strax efter att problemen påtalats 2022, och som utan ett formellt uppdrag om att inventera skadorna på samlingen bara kan höfta om omfattningen:
– Oljemålningar tycks ha klarat sig bättre än akvareller och annan papperskonst som grafik och teckningar. Den blir vågig, när det blir torrt igen så kan den räta till sig. Men en konservator jag talade med sa att papper har ett minne. Så fort det blir fuktigt igen så blir det också vågigt igen. Trä har varit det allvarligaste, där har föremål spruckit.

Matti Östling, konsthandläggare. Foto: Sara Norling.
– Det kan på kort tid bli ganska fuktigt. Klimatet i lokalerna följer vädret utanför. Vi har inte tempererade magasin, vi har det sämre än så. Vi befinner oss ganska långt ner och nära ytterväggen, säger Matti Östling.
Den regionala utvecklingsnämnden, som ansvarar för konst- och kulturfrågorna, gav i mitten av februari regiondirektören i uppdrag att tillsammans med fastighetsförvaltningen ta fram förslag på nya lokaler.

Jonas Andersson (S). Foto: Katarina Norström.
Jonas Andersson (s) är ordförande i regionala utvecklingsnämnden och han säger att det inte är acceptabelt att konsten riskeras att skadas.
Varför har det tagit så lång tid för er att agera?
– Fastighetsfrågorna är i första hand en verksamhetsfråga. Att det tagit lång tid för frågan att nå oss handlar om att man inte fått genomslag för de diskussionerna på förvaltningsnivå. Vi har inte varit involverade i de diskussionerna, utan vi förutsätter att de lokalerna vi har fått är enligt förfogande.
Varför har inte de diskussionerna nått er?
– Jag tänker att det är en rimlig process, när man har en lokal för någonting så antar man att de lokalerna är ändamålsenliga. Det första steget är att konstatera att de inte är av den beskaffenhet som behövs för våra samlingar. Vi avsvär oss inte ansvar, tvärtom, nu måste vi avhjälpa problemet eller hitta nya lokaler för våra samlingar. Och det är det vi har bett om. En skyndsam lösning, med nya eller bättre lokaler eller att avhjälpa problemet på annat sätt. Vi kommer att få ett svar i närtid till vår nämnd.
I regionens riktlinjer och hantering av konsten står det att konstmagasinet ska ”beakta goda klimatförhållanden”. Regioners konstsamlingar har heller inte samma krav på sig som exempelvis ett museums magasin. Skulle det behövas tydligare riktlinjer här?
– Det kan vara något vi behöver se över. Regionens uppgift är inte att ha stora konstsamlingar för sin egen skull, utan att den konst vi har tillgängliggörs i lokaler där medborgarna möter den. Det är främst i länsmuseet som lejonparten av konsten finns, säger Jonas Andersson.

Konstverket av Mari Vedin-Laksonen har fått tydliga sprickor.
Foto: Matti Östling
Matti Östling och hans kollegor är oroliga över vilken konst som kommer att finnas representerad i samlingen framöver.
– Det känns inte kul att köpa in dyr konst som riskerar att förstöras. Det är inga kriterier vi ska ha egentligen, att materialet skulle styra vad vi köper in. Vi har som ambition att ha en bred samling, säger Matti Östling och fortsätter:
– Så det känns inte bra, men problemet är att vi inte har något alternativ. Vi hoppas därför att uppdraget från regionala utvecklingsnämnden ska generera något ganska snart. Så vi kan hitta något nytt, eller ordna med klimatanpassade ventilationssystem. Men det kan inte jag bedöma.