Ida Udovic är ny på jobbet som chef för biblioteken i Järva, närmare bestämt i Husby, Kista, Rinkeby, Spånga och Tensta. Hon har en bakgrund som statsvetare och har jobbat med internationella freds- och konfliktfrågor och bistånd, och det tillsammans med flera års erfarenhet av chefsroller på Stockholms stadsbibliotek gjorde rollen som bibliotekschef i Järva extra intressant.
– Brytpunkten mellan att vi har ett samhällsuppdrag och ett kulturuppdrag är så spännande. Man får hela tiden tänka, analysera och vara kreativ kring hur verksamheten kan bli som mest relevant för vårt uppdrag. Och att vi får jobba mycket i samverkan med andra verksamheter ger ringar på vattnet och gör att vi når fler, säger hon.
Liksom för många andra bibliotek i liknande områden har biblioteken i Järva utmaningar med sociala problem och otrygghet. Men det är olika för de olika biblioteken och varierar över tid.
– När det är kallt ute kan det bli stökigt inne på biblioteken där det är varmt och man kan hänga. Ibland är det människor som inte har någonstans att ta vägen, något år kan det vara ungdomsgäng, någon annan period kan det vara något annat.
Det har även hänt att personalen har misstänkt droganvändning i bibliotekets lokaler, och i perioder då det har varit extra stökigt eller personalen inte mäktar med, har säkerhetsavdelningen på förvaltningen stöttat upp med extra vakter.
Ida Udovic uppger att medarbetarna visserligen är vana att hantera de här problemen, men som chef är hon mån om att stötta och skapa trygga rutiner. Allt som händer följs upp, vad det har varit för incidenter och hur man har hanterat dem.
– Det är viktigt att alla i så hög utsträckning som möjligt vet vad de ska göra i olika situationer, som vid misstänkt droganvändning. Och att alla också försöker följa samma rutiner varje gång. Det här är något vi pratar om hela tiden, för det är ju så omvärlden ser ut. Det har blivit mer och mer stök på biblioteken, säger Ida Udovic och tillägger att hon ändå tycker sig se en viss skillnad över tid:
– Det finns fler verksamheter för olika grupper som gör att de har fler ställen att vara på och vända sig till, som fritidsgårdar och medborgarkontor. Eller så har vi på biblioteken blivit bättre på att samarbeta med andra för att kunna jobba med gemensamma problem. Vi har helt enkelt en annan beredskap nu än vi hade för några år sedan, säger hon.
Ida Udovic ny på jobbet som chef för biblioteken i Järva, närmare bestämt i Husby, Kista, Rinkeby, Spånga och Tensta.
Foto: Jonas Eng
Järva är ett område där man behöver jobba för att öka läsförståelsen, och Ida Udovic anser att hennes fem biblioteks enskilt viktigaste uppgift är det läsfrämjande uppdraget, med extra fokus på barn och unga.
– Med tanke på det lästapp som sker under ledigheter ska vi göra extra mycket skapande verksamhet när barnen är lediga, både på fritiden och på loven. Och det ska ju inte bara innebära att man läser böcker, man ska också få möjlighet att skapa och uttrycka sig. Bibliotekens roll handlar ju mycket om läslust och då tar vi ett bredare grepp om berättande, för att såklart locka till läsning och verka läsfrämjande.
För att kunna sjösätta alla aktiviteter och samtidigt bibehålla en bra arbetsmiljö har Ida Udovic lagt mycket krut på att få alla att se hur de kan bidra till helheten. Hon tror på att tydligt kommunicera uppdragets både mål och bredd.
– Det är viktigt att vara tydlig med vad vi behöver fokusera på just nu, eftersom allting egentligen är viktigt och ingenting är oviktigt. I en verksamhet där chefen är ny och det finns nya mål kan det ju finnas de som inte känner igen sig eller tycker att det här inte är riktigt det de vill hålla på med. Då är det viktigt att arbetsgruppen vet vad den ska göra, vilka förväntningarna är, vad det är för fokus vi har just nu och vilket håll vi behöver dra åt – och börja samlas kring det.
För att bygga teamkänslan jobbar Ida Udovic gärna kring skarpa arbetsuppgifter. Till exempel ska Järvabiblioteken bygga upp en mer omfattande familjeverksamhet i år, och då gäller det att sammankoppla barn- och vuxenbibliotekarierna.
– Vuxna och barn i olika åldrar ska kunna komma tillsammans och då behöver vi se till att det finns något för alla. Då behöver vi samarbeta kring hur den verksamheten ska se ut och hur den ska bli bra, och det arbetet tror jag stärker hela teamet, säger hon.
”Det kan vara svårt att samla gruppen när man har en verksamhet som ska vara öppen väldigt mycket.”
Men att bygga relationer med varje enskild medarbetare, ha tid att prata med varandra och göra roliga saker tillsammans är också viktigt, anser Ida Udovic.
Utmaningen är att ha den tiden.
– Det kan vara svårt att samla gruppen när man har en verksamhet som ska vara öppen väldigt mycket. Vi brottas med det, men gör så gott vi kan.
Ida Udovic är själv på biblioteken så mycket det går, även om hon inte kan vara på alla bibliotek varje vecka. Vid sin sida har hon två biträdande enhetschefer som är på biblioteken på daglig basis.
– Jag försöker framför allt se till att alla ska känna att de kan få tag på mig och inte tycker att jag är någon skuggfigur. Man ska känna chefen och kunna prata med den personen.