Kommunikatörer kan förvänta sig konkurrens om jobben. Det skriver DIK och Saco i rapporten ”Framtidsutsikter – här finns jobben för akademiker år 2029” som släpptes i dag.
Efterfrågan på kompetens inom kommunikationsområdet kan dock skifta snabbt och den som har digital kompetens och kompetensutvecklar sig i nya arbetssätt kan vara eftertraktad på arbetsmarknaden trots läget. För även om konkurrensen är stor kan det tvärtom vara brist på arbetskraft när det gäller vissa inriktningar och kompetenser, enligt rapporten.
Enligt DIK:s statistik har arbetslösheten i kommunikationssektorn stigit något under den lågkonjunkturen, och privat sektor är särskilt drabbat. Det, bedömer DIK och Saco, kan göra det svårare för nyexaminerade personer att komma in på arbetsmarknaden.
Och enligt färska siffror från SCB, som Magasin K har tagit fram, är endast 5 procent av alla yrkesverksamma kommunikatörer mellan 60-64 år. Det innebär att det inte är några stora pensionsavgångar att vänta i branschen de närmaste åren.
Enligt rapporten har den som väljer en utbildning inom vård, skola och omsorg, eller ett yrke inom IT, naturvetenskap eller teknik bäst chanser att få jobb 2029.
Magasin K har tidigare skrivit om att bibliotekarie bedöms vara ett framtidsyrke – vilket bekräftas även i Sacos rapport.