Förra året beslutade DIK:s styrelse att inte dela ut priserna Årets bibliotek, Årets arkiv och utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Det handlade då om att pausa priserna för en utvärdering och en eventuell förändring. Men den utvärderingen har ännu inte gjorts och priserna pausas ytterligare ett år.
– Vi behöver ta ett ordentligt omtag på både priser och andra utmärkelser. Just nu händer så mycket annat i DIK som vi tycker att det är högre prioritet på. Så vi tänker att efter kongressen i höst så kommer det vara ett utmärkt läge att ta tag i priserna och se hur vi går framåt med de bitarna, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.
Utvärderingen av priserna har enligt Anna Troberg alltså inte hunnits med under året som gått på grund av att förbundet har prioriterat annat:
– Det har varit så många andra saker som vi har sparkat igång under året. Vi syns mycket mer i olika sammanhang, vi har lagt större resurser på att synas i alla våra kanaler. Både i våra sociala medier men också i traditionella medier där vi lagt in en extra växel.
I höst har DIK kongress och en ny styrelse ska väljas för kommande tre år.
– Vi tänker att nästa styrelse får titta på vad man vill med priserna och utmärkelserna och hur man vill jobba med det framåt, säger Anna Troberg.
Årets bibliotek har delats ut sedan 1986 med två undantag, 2017, då DIK:s också pausade och därefter förändrade priset något, samt 2023 då styrelsen alltså pausade både det priset samt Årets arkiv och utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass.