”Rysslands krig är ett steg, inte ett slutmål” – det sa överbefälhavare Micael Bydén under Folk & Försvar. Vad ÖB vill säga är att det finns ytterligare steg för Ryssland att ta efter de eventuellt besegrat Ukraina. Och vi i Sverige vet inte hur det steget ser ut, kanske är det att gå också mot oss? Oavsett vad så behöver vi säkra upp våra system och göra allt vi kan för att vara beredda på fler attacker.
När myndigheters sajter ligger nere eller hackas rämnar en del av tryggheten i samhället. Det blir väldigt tydligt att myndigheten förlorat kontrollen över sin data när en sajt, ett journalsystem eller en hemsida ligger nere. Ju snabbare man kan återskapa det som attackerats, desto mer infinner sig känslan av staten äger kontroll över situationen. i värsta fall förstörs ens onlinedata permanent och då blir det i princip omöjligt att återskapa. I varje fall snabbt.
Säkra arkivtjänster kan göra att motståndskraften förbättras. Ett tryggt arkiv gör vår information mindre sårbar och kan i vissa fall vara ett stöd i att återskapa det någon aktivt försökt förstöra.
Utan arkiv blir vi mer sårbara för propaganda och desinformation då vi förlorar vårt kollektiva minne.
Att sikta in sig på att förstöra information och störa kommunikation är ett skarpt vapen i oroliga tider. Inte minst visar Rysslands agerande i Ukraina just detta när de aktivt siktar in sig på att utradera arkiv och museer. Utan arkiv blir vi också mer sårbara för propaganda och desinformation då vi förlorar vårt kollektiva minne och därmed får svårare att vara källkritiska.
I Sverige befinner vi oss mitt i ett slags digital kulturrevolution, där det mesta av vårt kulturella och historiska uttryck finns på nätet. Digitaliseringen har gjort smått otroliga avtryck. Vi strömmar film, läser tidningar, köper saker och handlar mat – det mesta sker online och det mesta sker digitalt – om än i olika former.
Den kultur och samhällsspegling som förut fanns att fysiskt bläddra tillbaka i har ersatts av en uppdaterad webbsida. Igår syns inte idag.
Det är också därför av stor vikt att vi tar bevarandet av våra digitala spår på allvar – för att inte förlora vårt kollektiva minne och identitet.
I en tid där digitala plattformar och sociala medier blir alltmer dominerande, blir vår webbnärvaro en nära del av det svenska kulturarvet. Det handlar om bloggar, sociala medier och webbplatser –sammantaget ger de en inblick i vår tids sociala, politiska och kulturella sammanhang. Det vi pratar om online fångar inte bara vår tids unika trender och åsikter, utan också de dagliga händelser och samtal som formar vår samtid.
Dessa digitala spår är ovärderliga för att förstå vår tid och måste därför bevaras för framtiden.
Trots detta finns det en oroande brist på allmän medvetenhet och politisk vilja att säkra vårt digitala arv. Utmaningarna är egentligen inte så många, det handlar i princip bara om att vi behöver bestämma oss.
Utmaningarna är egentligen inte så många, det handlar i princip bara om att vi behöver bestämma oss.
Vi behöver en nationell strategi för digitalt bevarande av det som kommuniceras online som omfattar allt från myndigheter och kommuner, till familjeföretag och klubbar och mindre föreningar.
Riksantikvarieämbetet är Sveriges kulturarvsmyndighet som har ett uttalat ansvar för frågor som gäller bevarande och vilka hot vårt kulturarv riskerar att möta. Deras arbete med digitalisering och bevarande av kulturarvet är ett steg i rätt riktning, men det krävs mer. Det blir viktigt att vi ökar förståelsen för hur angelägen bevarandefrågan de facto är. Det handlar inte bara om att arkivera och lagra data, utan också om att göra arkivmaterial tillgängligt och läsbart för framtida generationer. Det kräver innovation, investeringar och framför allt och förståelse för digitalt innehålls betydelse.
Vi kan inte längre ignorera det faktum att vår digitala närvaro är en integrerad del av vårt kulturella uttryck och vår historia. Det är dags för en nationell mobilisering för att säkra vårt digitala arv. Om vi misslyckas med detta, riskerar vi att lämna ett ofullständigt och bristfälligt arv till framtida generationer. Ifall vi inte förbereder oss blir vi mer sårbara för desinformation och cyberhot. Låt oss därför agera nu för att bevara vår digitala era för framtiden.
Det är inte bara en fråga för experter och myndigheter, det är en fråga för oss alla.
Robert Löfgren,
vd Arkiwera wcrify AB
Arkiwera arbetar med digitalt bevarande av onlinemedia.